VIDEO Antonio Amuza, sociolog: AUR începe să nu mai fie perceput de votanți ca o alternativă la partidele clasice

Cu două săptămâni înainte de alegeri, alianța PSD-PNL se situează pe primul loc în intenția de vot pentru europarlamentare, urmată de AUR și Alianța Dreapta Unită, arată datele ultimului sondaj de opinie INSCOP-Research.

Despre rezultatele acestuia, despre prezența la votul din iunie dar și despre motivele pentru care AUR se menține pe locul al doilea în preferințele românilor, situându-se înaintea unei alianțe formate din trei partide a vorbit sociologul Antonio Amuza, prezent în studioul Puterea Știrilor.

„Nu-i ușor să eviți toate scandalurile momentului și cred că dacă AUR face ceva foarte bine în perioada aceasta este că s-a camuflat complet și a cam dispărut din spațiul public. Asta arată, pe de o parte, că sunt încrezători și mulțumiți cu acest nivel de intenție a votului și încearcă să conserve votanții în jurul valorii de 15, 16, 17 procente. Vedem dacă vor veni cu o surpriză, respectiv mai multe voturi,  pentru că, pe de o parte, agenda publică și toate scandalurile de care vorbeam mai devreme erodează în același timp actorii principali, cei care aleg să nu se dea la o parte din spațiul public și sigur țin agenda de care vorbeam. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să vedem până la alegeri o oarecare alterare a votului pentru partidele din zona asta, a establishment-ului, pentru partidele mainstream și poate, cine știe, reușesc să mai pescuiască două-trei procente în preajma alegerilor”, a afirmat sociologul.

Prin urmare, spune acesta, este posibil ca, la exit-poll-urile din 9 iunie, să vedem niște scoruri ușor mai ridicate decât cele pe care le dau acum sondajele. Strategia AUR se bazează mai ales pe lipsa asumării unei poziții reale, pe prezentarea drept o alternativă la statul așa cum îl cunoaștem.

„A fost, întotdeauna, un partid vocal, strident, și o bună parte din populația României, chiar dacă poate nu a îmbrățișat neapărat stridența, a sesizat că există o alternativă și a fost cumva trezită dintr-o lentoare, așa. Pentru că noi vedeam în barometele pe care le-am făcut de-a lungul timpului, că oamenii sunt dezamăgiți de clasa politică. Foarte, foarte mult. Scoruri negative, record în sensul acesta:  doar unu din 10 români mai aveau încredere în politicieni și asta a speculat Aur. Ei au spus: Noi nu suntem politicienii clasici de până acum. Ei bine, încet, încet parcă devin exact personajele pe care le cunoaștem atât de bine și s-ar putea să nu mai reprezinte neapărat o opțiune pentru votanții nehotărâți, cei care nu știu încotro să meargă”, a explicat Antonio Amuza.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: