Dacă pe 9 iunie 2024, românii vor vota viitorii lor reprezentanti locali dar și pe cei din Parlamentul European, în 2019 oamenii erau chemaţi la urne pentru a-şi alege eurodeputații şi pentru a-şi exprima opţiunea la referendumul naţional consultativ, convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie. Există câteva schimbări importante în structura alegerilor de anul acesta. Vom prezenta principalele modificări care au fost făcute pentru votul din 9 iunie 2024, reamintind, totodată, cum se prezentau lucrurile, în urmă cu patru ani.
Urne de vot, alegeri europarlamentare
In 2019, în secția de votare erau instalate 3 urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot, unul pentru europarlamentare și câte unul pentru fiecare dintre întrebările referendumului.
Pentru 9 iunie 2024, vom avea 5 urne de vot. Fiecare alegător va primi câte cinci buletine de vot, o ștampilă și o tușieră. Este vorba de un buletin pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, unul pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii județeni, unul pentru alegerea primarului și unul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean.
La fel ca la alegrile europarlamentare din 2019, datele despre prezenţa la vot vor fi anunțate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte. Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. De asemenea, după închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.
2019: Secții de votare, străinătate
Prin comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 şi 2007 – când au fost organizate câte 190 de secţii), în 2019 s-au organizat cu 251 mai multe secţii de votare, numărul total fiind de 441.
Numărul secţiilor de votare pentru cetăţenii români din străinătate s-a dublat, de la 190 la 441 în anul 2019. Lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate.
Cele mai multe secţii de votare au fost în Italia (76, cu 3 mai multe decât în 2016), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29, cu 8 mai multe decât în 2016), Germania (25, cu 10 mai multe decât în 2016), Franţa (17), Austria (9), Belgia (8).
9 iunie 2024: Numărul secțiilor de votare din străinătate s-a dublat
Potrivit MAE, pentru scrutinul din 9 iunie vor fi organizate cu 80 mai multe secţii decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019 (835 de secţii de votare), cu 167 mai multe secţii decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secţii) şi cu 474 mai multe decât secţiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 (441 secţii).
Cele mai multe secţii vor fi organizate în statele în care se regăsesc cele mai numeroase comunităţi de cetăţeni români: Italia (150 de secţii), Spania (147 de secţii), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secţii), Germania (87 secţii), Franţa şi Principatul Monaco (67 de secţii), Republica Moldova (52 secţii), SUA (45 secţii), Belgia (24 secţii), Austria (17 secţii), Irlanda (16 secţii), Regatul Ţărilor de Jos (16 secţii), Danemarca (14 secţii), Canada (12 secţii).
Perioada de votare 2019 vs 2024
La alegerile din 2019, nu se mai putea prelungi perioada de votare . La ora 21 secţiile de votare se închideau având posibilitatea să voteze doar cei aflăţi înăuntru.
La alegerile din 9 iunie, votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59 în cazul în care mai sunt votanţi la coadă.
Documente necesare la secția de vot 2019 vs 2024
În 2019, în UE şi în orice alt stat din afară spaţiului european se putea vota pe baza oricărui act de identitate românesc aflat în perioada de valabilitate, indiferent dacă e paşaport sau carte de identitate sau buletin.
În 2024, cetăţenii nu pot vota cu paşaportul simplu în ţară, ci doar cu cartea de identitate sau alt document echivalent.
În străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovadă că au cetăţenia şi reşedinţa în acea ţară, la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitive, acolo.
Cum votez?
Dacă în 2019, primeai ștampila la masa de înscriere, anul acesta vei avea la îndemână, pentru prima dată, și o tușieră pentru a o utiliza în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce ea a fost aplicată pe două, trei, patru buletine de vot.
Unde votez?
La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străînătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Fiecare secţie de votare va avea urnă mobilă pentru cei care nu se pot deplasa
Acest lucru s-a păstrat la fel ca și la alegerile trecute. Oamenii trebuie să depună cu câteva zile înainte de alegeri, la Biroul de circumscripţie locală, un set de documente justificative în acest sens.
18 milioane de alegători români sunt așteptați la urne pe 9 iunie pentru alegeri locale și europarlamentare
Dintre aceștia, 940.000 au domiciliul în străinătate. La acest scrutin vor fi aleşi aproape 3.200 de primari, primarul general al Capitalei, consilierii locali şi judeţeni. Totodată, românii își vor alege şi cei 33 de reprezentanţi în Parlamentul European.
Pentru alegerile locale din 9 iunie, românii vor putea să voteze numai la secţia la care sunt arondaţi.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News