S-a deschis Salonul Internaţional Bookfest / Turcan: O sărbătoare a cărţii bune şi o adevărată gală a Culturii

Raluca Turcan
Foto: INQUAM Photos Casian_Mitu

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este deja un eveniment reper pentru Bucureşti, o sărbătoare a cărţii bune şi o adevărată gală a Culturii, a afirmat, miercuri, ministrul Raluca Turcan, la festivitatea de deschidere a evenimentului.

„Salonul Internaţional de Carte Bookfest, proiect strategic al Ministerului Culturii, este deja un eveniment reper pentru Bucureşti, o sărbătoare a cărţii bune şi o adevărată gală a Culturii. Sunt convinsă că cele aproape un milion de volume, miile de titluri noi şi cele 300 de lansări de carte şi dezbateri vor aduce aceeaşi efervescenţă pe care am regăsit-o aici an de an. Am văzut mai devreme titluri noi semnate de Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu şi mulţi autori iubiţi şi apreciaţi”, a transmis Turcan.

Ministrul şi-a exprimat satisfacţia pentru participarea la salon, ca invitat de onoare, a Republicii Moldova, apreciind că aceasta reprezintă „o nouă declaraţie de afirmare a spaţiului cultural comun”.

„Mă bucur foarte mult că Republica Moldova este invitatul de onoare al celei de-a XVII-a ediţii a acestui eveniment expoziţional dedicat cărţii, mult aşteptat şi îndrăgit în România. Vreau să vă fac o mărturisire: m-a impresionat sloganul ales de prietenii de peste Prut – „Te cuprind, Republica Moldova”. Într-adevăr, limba română şi cultura română ne cuprind pe toţi, de dincoace şi de dincolo de Prut – din Iaşi, din Sibiu sau din Bucureşti, ca şi din Chişinău, Soroca sau Orhei. Văd, deci, Bookfest 2024 drept o nouă strângere de mână peste Prut şi o nouă declaraţie de afirmare a spaţiului cultural comun. E o legătură specială, care mă bucură şi ne bucură şi pe care am avut ocazia să o subliniez şi luna trecută la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia”, a spus Raluca Turcan.

Ea a menţionat că doreşte extindă programele ministerului pentru cultura scrisă şi a reamintit lansarea programului naţional de achiziţie de carte pentru toate bibliotecile din România, ca şi finanţarea de către Ministerul Cercetării şi Inovării, prin PNRR, a unor programe de digitalizare pentru biblioteci.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: