Polonia va reintroduce o zonă tampon la graniţa cu Belarus, anunţă premierul Tusk

Sursa: Facebook

Polonia va reintroduce o zonă tampon de 200 de metri la graniţa cu Belarus la începutul săptămânii viitoare, a declarat miercuri premierul Donald Tusk, după ce un atac asupra unui soldat la frontieră l-a lăsat pe acesta între viaţă şi moarte, relatează Reuters.

Frontiera dintre Polonia şi Belarus a fost un punct fierbinte de când imigranţii au început să se adune acolo în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar fi deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu pentru a oferi o nouă rută neoficială spre Europa – o acţiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.

Belarusul respinge acuzaţia că ajută la canalizarea imigranţilor către graniţa cu Polonia.

„Ni s-a recomandat să restabilim rapid zona-tampon de 200 de metri în această zonă, acolo unde este posibil… suntem pregătiţi să luăm o astfel de decizie la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Tusk la o conferinţă de presă susţinută în apropierea frontierei.

În ultimele săptămâni a crescut numărul migranţilor care încearcă să treacă ilegal, iar poliţiştii de frontieră au raportat o serie de incidente violente.

Marţi, un soldat polonez a fost înjunghiat prin gardul de la graniţă şi în prezent se luptă pentru viaţa sa.

„Nu avem de-a face cu niciun solicitant de azil aici, avem de-a face cu o operaţiune coordonată, foarte atentă, pe mai multe niveluri, pentru a penetra graniţa poloneză şi a încerca să destabilizeze ţara”, a declarat Tusk.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Minskului cu privire la anunţul făcut miercuri de Tusk.

Polonia intenţionează să cheltuiască 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) pentru consolidarea frontierei cu Belarusul, iar ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Polonia este pregătită să mărească numărul de trupe de la graniţă faţă de cele 5.500 staţionate în prezent acolo, dar nu a precizat câţi soldaţi suplimentari vor fi aduşi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: