Educația în România: scumpă și proastă. Cel mai costisitor aspect în creșterea unui copil

Sursa foto: Ministerul Educației

Cel mai costisitor aspect în creșterea unui copil în România este educația. Practic, educația gratuită este departe de a fi gratuită, fiind de fapt o adevărată provocare financiară pentru mulți români să-și țină copiii în școli.

Rolul de părinte în societatea modernă vine cu multe provocări, iar cel mai costisitor aspect este educația, deși, în România, educația ar trebui să fie gratuită. Cel puțin așa arată un studiu recent care a investigat motivațiile, percepțiile și provocările românilor legate de rolul de părinte în societatea modernă.

Părerile sunt împărțite când vine vorba de costul mediu lunar pentru creșterea unui copil. Concret, 36% dintre români estimează o medie de peste 2.000 de lei, 33% – o medie cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, în timp ce 28% menționează un cost cuprins între 500 și 1.000 de lei, potrivit cercetării realizate de Reveal Marketing Research. Iar cele mai costisitoare aspecte în creșterea unui copil includ educația (72%), hainele și încălțămintea (66%), alimentația (59%) și activitățile extrașcolare (53%).

În timp ce numărul de nașteri din țara noastră este într-un declin continuu, cei mai mulți tineri amână decizia de a deveni părinți: doar 29% dintre cei cu vârste între 18 și 24 de ani au copii, proporția crescând la 54% pentru cei între 25 și 34 de ani. Iar costurile de întreținere a unui micuț reprezintă o piedică în acest sens. Mai mult, chiar dacă 65% dintre români consideră că a avea doi copii este ideal, majoritatea părinților au un singur copil (56%), mai ales în mediul urban (61%).

De altfel, stabilitatea financiară este pe locul al doilea când vine vorba de motivațiile care influențează decizia de a avea copii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: