Distribuitorii de energie confirmă avantajele plafonării: în lipsa acesteia, românii ar plăti dublu

Sursa foto- x

Românii ar plăti dublul facturii la electricitate în lipsa politicii PSD de plafonare și compensare a prețurilor din energie. Măsurile de protejare a consumatorilor casnici sunt evidențiate de o serie de notificări adresate în această perioadă clienților de către Electrica Furnizare, unul dintre liderii pieței de profil din România.

Conform notificărilor Electrica Furnizare, clienții cărora le expiră contractele în luna mai, vor plăti până la finalul acestui an 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum și de categoria de consumator, conform deciziei de plafonare din OUG 27/18.03.2022.

În notificări este inclusă însă și o avertizare referitoare la prețurile pe care clienții le vor plăti în situația în care se schimbă legea ce garantează nivel de preț maxim plafonat.

Fără plafonare, românii care consumă mai puțin curent ar fi cei mai defavorizați

În lipsa plafonării aplicate de PSD pentru protecția românilor, prețul pe kW/h ar fi de 0,71635 lei. La acesta s-ar adăuga alte tarife și taxe de transport și distribuție pentru ca prețul final să fie de circa 1,33 lei pe kW/h.

Pentru o familie care ar consuma, de exemplu, 100 kW/h pe lună, în loc de 68 de lei, ea ar trebui să achite 133 de lei, adică aproape dublul sumei de plată datorită plafonării din prezent.

Diferențele față de prețul actual, plafonat, scad pe măsură ce crește și intervalul de consum, însă și în aceste cazuri, facturile de achitat vor mult mai mari decât în prezent. Astfel, la un consum de 300 kW/h pe lună, în loc 240 de lei în prezent, o familie ar trebui să plătească circa 400 de lei.

Pe piață, în acest moment se încheie tranzacții la prețuri de peste 500 de lei/MWh (50 de bani/kWh) la producător pentru energie cu livrare anul viitor, fără costuri de profilare pentru client și fără dezechilibre.

Chiar și cu prețurile plafonate, companiile din energie fac profituri de peste 10% anual

Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori din România, cu o cotă totală de piață de 16,11% și de 10,82% în regim concurențial, conform ultimului raport ANRE disponibil, respectiv cel din februarie 2024.

Chiar și în condițiile plafonării prețurilor la energia electrică, Electrica a încheiat anul 2023 cu un profit net de 620,4 milioane lei, în creștere cu 11% față de anul anterior.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: