Remus Pricopie, despre sondajele electorale pentru alegerile prezidențiale: Să nu ne grăbim cu clamarea victoriei

Remus Pricopie SNSPA
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Într-o postare pe pagina oficială, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, vorbește despre sondajele electorale privind alegerile prezidențiale, recomandând cititorilor să nu se grăbească în a numi victoriosul. Aduce aminte în postare despre alegerile din anii trecuți în care, au câștigat aceia care nu au fost favoriți în sondaje.
„Să nu ne grăbim!
După publicarea ultimelor sondaje privind competiția pentru Cotroceni, din acest an, am primit un mesaj de la un prieten jurnalist care, printre altele, spunea:
„Suntem condamnați la […], se pare, asta dacă nu se schimbă direcția Vîntului.”
Ṣi eu cred că, în an electoral, este bine să nu ne grăbim cu clamarea victoriei. Există o înţelepciune a electoratului, care trece dincolo de analizele sociologice şi care se vede la vot, nu în dezbaterile mai mult sau mai puțin orientate mediatic.
Aş vrea să ne aducem aminte că în mai 2004, candidatul câştigător pentru alegerile din toamnă era Adrian Năstase. A câştigat Traian Băsescu. În mai 2009, Mircea Geoană era considerat viitorul preşedinte al României. Deşi asumată public victoria, în seara alegerilor, pe baza unui sondaj, nu a fost să fie. A câştigat Traian Băsescu. În mai 2014, Victor Ponta era primul în sondaje. În noiembrie 2014, a câştigat Klaus Iohannis.
Prin urmare, îmi mențin părerea că este prea devreme ca cineva – oricine ar fi el – să poată, în mod realist, să trimită invitații pentru petrecerea post-alegeri prezidențiale 2024.
Şi da, este adevărat, spre spaima unora dintre oamenii politici, vântul bate mai tare, în an electoral, iar memoria publică se împrospătează mai uşor.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: