Știri din capitalele Europei, 30 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Un sfert din totalul donațiilor private către partidele politice din UE se îndreaptă către mișcările de extremă-dreapta, de extremă-stânga și populiste, sporind astfel finanțele acestora înainte de alegerile cruciale pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare. Datele au fost culese din rapoartele anuale a peste 200 de partide din 25 de țări. Acestea arată că 150 de milioane de euro, echivalentul a 1 din fiecare 4 euro din toate donațiile private efectuate între 2019 și 2022, a mers către partidele populiste și cele cu cele mai extreme opinii politice. Grupurile de extremă-dreapta au atras peste 97 de milioane de euro, echivalentul a 1 euro la fiecare 7 euro din banii privați, relatează Follow The Money.

 

REYKJAVIK

Joi, un vulcan din Islanda a emis fum și lavă a doua zi consecutivă, dar se așteaptă ca vânturile să ducă poluarea cu gaze toxice departe de capitala Reykjavik, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters.

Erupția, a cincea din decembrie, a fost cea mai puternică din zonă de când sistemele vulcanice din peninsula Reykjanes au devenit active în urmă cu trei ani, după ce au stat inactive timp de opt secole, potrivit Biroului islandez de meteorologie.

 

BUDAPESTA | MINSK

Șeful diplomației ungare a vizitat miercuri Belarus pentru discuții privind extinderea legăturilor în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene împotriva acestei țări. Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că „poziția noastră este clară: cu cât mai puține sancțiuni, cu atât mai multă cooperare!”, relatează The Associated Press.

UE a aplicat o serie de sancțiuni radicale asupra Belarusului pentru represiunea care a urmat protestelor în masă alimentate de alegerile prezidențiale din 2020, care au fost considerate pe scară largă de către opoziție și Occident ca fiind fraudate. Izolarea Belarusului s-a adâncit și mai mult după ce președintele autoritar Alexander Lukașenko a permis trupelor rusești să folosească teritoriul țării sale pentru a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

Ungaria colaborează cu Rusia pentru a adăuga un nou reactor la instalația sa nucleară Paks, care ar trebui să intre în funcțiune până la sfârșitul deceniului. Belarus are, de asemenea, o centrală nucleară construită de Rusia. Ministrul belarus de Externe, Serghei Aleinik, și-a exprimat speranța că preluarea de către Ungaria a președinției rotative a UE în luna iulie va contribui la încurajarea „tendințelor sănătoase” în Europa.

 

CHIȘINĂU

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis miercuri un ajutor de 135 de milioane de dolari pentru R. Moldova în domeniul securității energetice și pentru a contracara dezinformarea rusească, în timp ce această țară se străduiește să contracareze influența Moscovei, conform The Associated Press.

Blinken a început o scurtă vizită în Europa de Est cu o oprire la Chișinău, unde a anunțat sprijinul în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu. Șeful diplomației americane a precizat că 85 de milioane de dolari vor fi destinați consolidării infrastructurii energetice, iar 50 de milioane de dolari sunt meniți să revizuiască industriile energetice și agricole și să descurajeze dezinformarea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: