Tabloul alegerilor locale din Mehedinți. Duel strâns între PSD și PNL pentru principalele funcții din județ

PSD-PNL
Sursa foto: PSD-PNL / COLAJ OBSERVATORUL PRAHOVEAN

Alegerile locale din Mehedinți aduc o confruntare tipică între PNL și PSD. Cele două partide se luptă atât pentru șefia CJ Mehedinți, cât și pentru Primăria Drobeta Turnu Severin.

PSD

PSD merge în alegerile locale de la Mehedinți pe mâna cuplului Marius Screciu – Aladin Georgescu. Anunțul social democraților privind susținerea candidaturii celor doi nu reprezintă o surpriză. Asta pentru că cei doi dețin deja cele mai importante funcții din județ și la alegerile din iunie încearcă să își apere funcțiile. Marius Screciu este edil la Primăria Drobeta Turnu Severin încă din 2016, țintind acum cel de-al treilea mandat. La precedentele alegeri am avut tot un duel între PNL și PSD, Screciu învingându-l pe Daniel-Olimpiu Cirjan, de la PNL, cu mai puțin de 3.000 de voturi diferență.

Marius Screciu
Marius Screciu / sursa – captură foto
Aladin Georgescu
Aladin Georgescu / sursa – captură foto

Marius Screciu l-a atacat în campanie pe Virgil Popescu, principalul contra-candidat. Screciu a subliniat că stagnarea în dezvoltarea rețelei de gaze din oraș se datorează, în mare parte, lipsei de implicare a lui Virgil Popescu. Screciu l-a acuzat pe Popescu că, în calitate de ministru al Energiei, nu a intervenit pentru a accelera preluarea Mehedinți Gaz de către Romgaz. În mandatul său, Screciu s-a ales și cu o plângere penală la DNA, formulată de un cetățean al orașului.

Aladin Georgescu spune că și-a propus să aducă în județul Mehedinți cele mai mai moderne servicii pentru tratarea pacienților și cele mai bune condiții de lucru pentru personalul medical. Georgescu a câștigat alegerile din 2020 cu 44,99%, față de 36,40%, cate luase contra-candidatul său, liberalul Cristinel Pavel.

PNL

PNL atacă cele mai importante funcții din județ cu Virgil Popescu și Dumitru Mărculescu. Popescu pleacă cu o șansă bună ținând cont de palmaresul său politic deloc de neglijat. Acesta a fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului între 2019 și 2020 și apoi din nou între septembrie și noiembrie 2021 și ministru al Energiei între 2020 și 2023. Popescu este deputat de Mehedinți încă din 2016. Acum Popescu atacă funcția de primar al orașului Drobeta Turnu Severin și o face din postura de favorit, chiar dacă principalul său contracandidat, Marius Screciu, are deja două mandate la activ.

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Dumitru Mărculescu
Dumitru Mărculescu / sursa – captură foto

Popescu și-a anunțat candidatura încă din aprilie.

”Astăzi, în prezenţa, a peste 500 de liberali, am anunţat că îmi asum candidatura la primăria municipiului Drobeta Turnu Severin. Este o zi specială, chiar dacă este 13. Mie îmi poartă noroc. De aceea, am ales să fac acest anunţ: că mă întorc acasă, iar dacă severinenii îmi vor da votul de încredere voi aduce energia schimbării. Opt ani de stagnare au fost de ajuns. De aceea, îmi voi pune toată experienţa acumulată ca ministru al Economiei şi al Energiei, ca deputat, în slujba cetăţenilor. Administraţia liberală poate să facă mult mai multe, iar exemple sunt foarte multe, inclusiv în judeţul Mehedinţi. Îi voi avea alături pe primarul comunei Şimian Constantin Truşcă, pe candidatul PNL la Consiliul Judeţean Mărculescu Dumitru, precum şi întreaga echipă PNL Mehedinţi şi susţinerea echipei Partidului Naţional Liberal. Sunt încrezător că pe 9 iunie voi avea voturile severinenilor şi voi fi viitorul primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Şi dacă îmi va fi acordată această onoare voi renunţa la mandatul de europarlamentar. Pentru că îmi doresc să dezvolt Severinul, pentru că merită mai mult!”, a spus Virgil Popescu.

Dumitru Mărculescu, liberalul care țintește funcția de șef al CJ Mehedinți are și el experiență politică. Acesta este deputat din 2020 și este licențiat în drept la Universitatea din București. Cuplul Popescu – Mărculescu are astfel o șansă bună să răstoarne actuala conducere social democrată din județ.

Dreapta Unită, AUR și restul partidelor

Restul partidelor par a fi doar de umplutură în această bătălie electorală din Mehedinți. La șefia CJ Mehedinți, Dreapta Unită (FD, USR și PMP) o propun pe Ramona Cupă. Aceasta ocupă funcția de vicepreședinte al CJ Mehedinți și președinte al PMP Mehedinți. Cupă a promis în campanie că va dezvolta zona de nord a Mehedințiului însă momentan candidata nu pare să fi prins tracțiune în rândul electoralului. Constantin Gherghe, fostul primar al Severinului, este propunerea ADU pentru funcția de edil. Gheorghe a fost edil între 2008 și 2016, dar sansele acestuia de a reveni în această funcție sunt infime.

Ramona Cupă
Ramona Cupă / sursa – captură foto

Cât despre AUR, partidul lui Simion, merge pe mâna candidatei Doiniţa-Mariana Chircu. Aceasta s-a aflat în Parlamentul României între 2008 și 2012, fiind un fost membru PD-L. Activitatea sa a fost însă una destul de slabă, vorbind doar 50 de minute în 4 ani. De atunci, Chircu nu a mai deținut funcții importante, iar acum speră probabil să-și facă o revenire în politică.

În concluzie, la Mehedinți, principala confruntare se dă între PNL și PSD, iar restul partidelor sunt mai degrabă de umplutură.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: