Berlinul: Ucraina poate folosi arme germane pentru a se apăra de atacurile ruseşti de la graniţă

Sursa foto: Unsplash

Germania a declarat vineri că Ucraina va putea folosi arme furnizate de Berlin pentru a se apăra de atacurile lansate din interiorul Rusiei împotriva regiunii Harkov, insistând că acest lucru nu o face Berlinul parte la conflict, relatează Reuters.

Germania a fost de acord cu aliaţii săi că Kievul poate folosi armele pentru a se apăra împotriva atacurilor lansate de pe poziţii din zona imediat adiacentă frontierei ruse, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

„Suntem convinşi cu toţii că Ucraina are dreptul, garantat de legislaţia internaţională, de a se apăra împotriva acestor atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

„Pentru a face acest lucru, ea poate, de asemenea, să folosească armele furnizate în acest scop, inclusiv cele furnizate de noi, în conformitate cu obligaţiile sale juridice internaţionale”.

Comentariile sunt cea mai explicită recunoaştere de până acum a unei aparente schimbări discrete de politica germană, care vine în timp ce Moscova a revendicat câştiguri teritoriale într-o ofensivă transfrontalieră asupra regiunii din jurul celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov.

Cancelarul Olaf Scholz a cerut însă vineri ca fiecare pas să fie bine cântărit. „Trebuie să evităm marele război, războiul dintre Rusia şi NATO”, a declarat el la un eveniment al Bisericii Catolice din landul Thuringia, situat în centrul ţării.

„În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că Ucraina îşi poate apăra independenţa şi suveranitatea”, a adăugat el.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: