VIDEOREPORTAJ. Alegeri locale, Sector 1: „E plin de șobolani, de pisici! Au depășit-o problemele”

foto PS News

Mai puțin de o săptămânĂ până la alegerile locale și europarlamentare. Bucureștenii sunt confuzi. Locuitorii Sectorului 1 din Capitală au strâns frustrări în toți cei patru ani de când sunt administrați de Clotilde Armand. „Ce ne-ai făcut, Clotilde?!”, spun oamenii, chiar în sens peiorativ. În videoreportajul de mai jos, realizat de PS News, se poate constata doar o infimă parte din tot ceea ce nemulțumește rezidenții din nordul Bucureștilor.

 

 

„Locuiesc în Sectorul 1, vizavi de doamna Clotilde Armand, de Primăria Sectorul 1. Eu știu ceea ce s-a desfășurat aici. Uitați-vă cu piețele, deci toate piețele luați-o de la Piața 1 mai, luați Piața Domenii, luați Piața Matache. Nu s-au înțeles între ei. Doamna Clotilde Armand trebuia să știe, să medieze în cadru Consilului Local acolo căci, dacă știa, erau testate sau se lucra la ele.

În urmă cu 4 ani era mai bine la Sectorul 1, fără doar și poate!

Acum, avem crescătorie de șobolani, gunoaiele din toată Capitala. (…). Avem gunoaie de jur înprejurul Primăriei. Deci nici măcar acolo, n-au curățat. Au venit oamenii să facă curățenie, oameni din societate civilă. Am mers și am făcut noi, curățenie. Da, nu mai puteam să vedem așa ceva. Măcar să-i fi dat un exemplu.

În sfârșit s-a terminat, uitați-vă cu Greenfield Băneasa… Sunt niște oameni acolo deosebiți, sunt proprietari. Ei mai cer doar un drum, drumul Moldovei. Eu am fost cu societatea civilă, am participat la toate mitingurile, am rugat-o pe doamna Clotilde să aibă grijă de oamenii ăștia, să facă încă o intrare și nici măcar atât n-a făcut”.

 

 

 

 

Mi-aș dori să se repare trotuarele!

„Locuiesc în Sectorul 1 și îmi place aici fiindcă am acces la parc și la zona verde. Mi-as dori să se repare trotuarele. Merg cu copiii pe aceste trotuare și se lovesc, mai ales când merg pe bicicletă. În rest, grădinița la care mergem este destul de ok. Este implicată și Primăria, fac și ei activități. Asta, spun eu, este un lucru bun și o surpriză plăcută. În rest, trotuare și mizeria, nu!”

 

 

Au depășit-o problemele. Nu era făcută, franțuzoaica, pentru așa ceva!

„Eu stau aici din 1992. Am avut casa părintească, cumpărată de tata, în spatele Patriarhiei și m-a demolat Ceaușescu. Am cumpărat aici, să am acces la mijloacele de transport. Dar am zgomot permanent. (…). Am cunoscut-o, normal, pe Clotilde. În Sectorul 1.

Acum, gata! Să vină Tuță!

Totuși, a fost o femeie fină și elegantă.(…) Au depășit-o problemele. Nu era făcută, franțuzoaică, pentru așa ceva!”

 

 

Doamna Clotilde, ce a făcut? Ce ne-ai făcut?

“Ne aflăm în Piața 1 Mai.  Nu există decât doi țarani cu fructe… haine peste tot, pe sus și pe jos. Asta exprimă Piața 1 Mai… și o doamnă cu flori. În rest, nimic nu există.

Piața 1 Mai, ca toate piețele din Sectorul 1: Piața Domenii, Piața Aurel Vlaicu, Piața Băneasa reprezintă un dezastru.  Le-au distrus pe toate. Producătorii noștri români, unde se duc?

Se complace lumea să meargă la supermarket, să cumpere de acolo. Noi vrem cartof cu țărână, vrem morcov cu țărână, să-l cumpărăm, că suntem în țara noastră.

Suntem în Sectorul 1, sectorul cel mai bogat și cel mai frumos și cel mai de elită, care e plin de șobolani, de pisici.

Duceți-vă în Chitila să vedeți grădina zoologică acolo, pe strada Lămâiului! Sunt fazani, sunt toate animalele posibile și imposibile și sunt în jur de 80 de familii acolo, pe acea stradă. Pe nimeni nu interesează nimic. Doamna Clotilde, ce a făcut? Ce ne-a făcut?”

Cine se bate pentru Primăria Sector 1 din București?

Clotilde Armand – Alianța Dreapta Unită
George Tuță – PSD-PNL
Liviu Negoiță – PUSL
Daniel Tudorache – independent
Ramona Ioana Bruynseels – AUR
Iulian Hatmanu – REPER

Clotilde Armand , Alianța Dreapta Unită, este primarul în funcție și candidatul USR, PMP și Forța Dreptei (Alianța Dreapta Unită) pentru un nou mandat.

Chiar în ziua în care și-a depus candidatura, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul în care e acuzată că s-a numit singură manager de proiect anticorupție și a încasat bani pentru această activitate.
Armand a avut o relație mai mult decât tensionată cu majoritatea consilierilor locali de la sector, fapt care a blocat sau a întârziat multe dintre proiecte.

Cei patru ani de mandat au fost marcați de scandaluri.

Printre cele mai cunoscute este cel legat de firma de salubrizare din sector. Armand a întrerupt contractul, pe motiv că prețurile agreate cu fostul edil, Daniel Tudorache, erau supraevaluate.

Conflictul a dus la întreruperi repetate ale activității de salubrizare a sectorului, iar imaginile cu mormane de gunoi au devenit virale pe internet și subiect de presă.

Primarul Sectorului 1 este cetățean român și francez și este căsătorită cu matematicianul Sergiu Moroianu.
Armand este la bază inginer. A studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și Ecole Centrale din Paris și a fost director în mai multe companii internaționale.

În politică a intrat odată cu înființarea USB și USR, în 2015, fiind printre fondatori. A fost consilier local la Primăria Sectorului 1 între 2016 și 2019 și apoi europarlamentar. În 2020, a câștigat mandatul de primar.

Clotilde Armand este concurată nu doar de candidații de la PSD, PNL și AUR, dar și de cel al REPER.

Partidul lui Dacian Cioloș l-a nominalizat candidat la Sectorul 1 pe Iulian Hatmanu, manager la o companie multinațională, cu studii la ASE și un MBA la Paris.

George Tuță, candidatul PSD-PNL, este un new entry în politica de la vârf. El este deputat din 2020. Înainte a fost consilierul lui Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații, între 2012-2015.

Între 2011 și 2014, când Eduard Hellvig a fost secretar general al PNL, Tuță a fost mâna lui dreaptă, secretar general adjunct.
Apoi l-a urmat pe Hellvig la Serviciul Român de Informații (SRI), unde, ca să continue activitatea de comunicare, a devenit ofițer în 2016. De la statutul de ofițer SRI, timp de doi ani (2016-2018) a sărit direct în politică, în 2020.

În 2024, el a fost nominalizat candidat al Alianței la Sectorul 1.

Tuță a făcut Facultatea de Comunicare la SNSPA, a studiat management economic la ASE și a urmat cursurile Institutului Diplomatic Român. E în PNL din 2006.

Ramona Ioana Bruynseels este candidatul AUR la Sectorul 1. Ea a mai candidat în trecut din partea partidului lui Dan Voiculescu (Partidul Puterii Umaniste), la prezidențialele din 2019.

A fost secretar de stat, consilier de stat și consilier pe probleme de comunicare al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Bruynseels a luat sub 3% la alegerile prezidențiale din 2019. Candidatura ei a fost marcată de scandaluri.
PUSL, partidul fondat de Voiculescu, are acum un alt candidat.

Liviu Negoiță este fostul primar al Sectorului 3. El a avut două mandate consecutive (2008 și 2012), ambele câștigate ca membru al Partidului Democrat-Liberal (PDL), în care a activat din 1997. Între 1996 și 2004 a fost deputat.

În 2009, după ce PSD a ieșit din Guvernul Boc, care a fost demis ulterior prin moțiune de cenzură, Traian Băsescu l-a propus premier pe Liviu Negoiță.

Încercarea anterioară, în persoana lui Lucian Croitoru, fusese respinsă de Parlament. Până la urmă și-a depus mandatul pentru că nu a reușit să strângă o majoritate.

Pe ultima sută de metri a intrat în cursă și fostul primar al Sectorului 1.

Dan Tudorache este acum independent, pentru că PSD nu-l mai susține.

Tudorache este trimis în judecată într-un dosar de corupție, fiind acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: