Brăila: cine sunt candidații la alegerile locale, acasă la Mihai Tudose

De la dreapta la stânga: Mihai Tudose, Marcel Ciolacu, Viorel Dragomir, Sorin Grindeanu/ Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alegerile locale din Brăila reprezintă o luptă între PSD și PNL, în timp ce celelalte partide se luptă pentru locul trei. Mihai Tudose rămâne liderul PSD-iștilor din Brăila, chiar dacă are un mandat în Parlamentul European. Politica locală din Brăila este sub controlul PSD, care vrea să-și păstreze funcțiile și după 9 iunie.

PSD domină cu Mihai Tudose

Viorel Dragomir este primarul Brăilei din 2016 și vrea al treilea mandat la conducerea instituției. Chiar dacă este de 8 ani la conducerea orașului, Brăila nu a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă și nici nu a atras proiecte importante. Cea mai importantă investiție pe care a atras-o Brăila, în ultimii 4 ani, este din partea Tesla care va construi o fabrică pentru baterii. Investiția se ridică la 450 de milioane de lei, una foarte mică pentru un grup atât de mare. Brăila va avea doar 200 de noi locuri de muncă în această fabrică.

În 4 ani, primarul PSD nu a reușit să finalizeze bazinul olimpic din Brăila, care este aproape terminat. Viorel Dragomir a abandonat proiectul, deși a fost realizat în proporție de 95%. Firma care l-a construit a intrat în insolvență, iar nicio altă firmă nu-și asumă continuarea lucrărilor, deoarece ar trebui să garanteze și pentru lucrările făcute de fosta companie. Primarul preferă să stea cu proiectul blocat, în loc să finalizeze lucrările.

Podul de la Brăila, un simbol al PSD-ului, s-a dovedit a fi un mare eșec deoarece continuă să aibă probleme. PSD a dat startul campaniei electorale chiar pe acest pod, care încă nu a fost recepționat de CNAIR. „Podul lui Tudose”, așa cum l-a numit Marcel Ciolacu, nu ajută pe nimeni la nimic și e doar un monument pe care PSD îl folosește pentru poze.

Consiliul Județean Brăila este controlat tot de PSD. Francisk Chiriac conduce județul din 2016. În perioada 2013-2016, Chiriac a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, deși a absolvit Facultatea de Mecanică la Universitatea din Galați. Din CV-ul său reiese că primul loc de muncă l-a avut la 29 de ani, când a primit funcția de director zonal la o clinică din București. Francisk Chiriac va candida, la alegerile locale din 2024, pentru al treilea mandat la conducerea CJ Brăila.

PNL, singurul rival pentru PSD

Cătălin Canciu este candidatul PNL la alegerile locale din Brăila. Cătălin Canciu candidează pentru Primăria Brăila și va lupta cu Viorel Dragomir. Acesta este Inspectorul Școlar General al Brăilei, după ce a avut și funcția de secretar de stat la Ministerul Educației. Liberalul nu a avut alte funcții politice importante și nici nu s-a implicat în administrația locală. Alegerile locale din Brăila sunt cel mai important test politic pentru Canciu.

Cătălin Canciu, sursa foto: Cătălin Canciu

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean va candida deputatul PNL Alexandru Popa, fiul primarului comunei Cireușu. În trecut, Alexandru Popa a fost implicat în mai multe scandaluri. În 2016, Popa a fost acuzat că a snopit în bătaie un alt bărbat. La alegerile locale din 2020, PNL a fost pe locul 2 în cursa pentru Consiliul Județean. Liberalii sunt singura opoziție la administrația PSD și celelalte partide mai mici nu le amenință poziția.

ADU îl trimite în cursă pe fostul prefect USR

Alianța Dreapta Unită (ADU) va candida, la alegerile locale din Brăila, cu Nicușor Ciocan, fostul prefect al județului. Nicușor Ciocan vrea funcția de primar al Brăilei.

În perioada pandemiei, Ciocan s-a remarcat cu sancțiunile și restricțiile pe care le aplica. Însă, în 2021 acesta a fost filmat fără mască în biroul său și nu a fost amendat de Poliție, deși cetățenii nu scăpau de amenzi. IPJ Brăila a decis să-i dea doar un avertisment, deși legea prevedea amenda.

Nicușor Ciocan, sursa foto: Nicușor Ciocan

Pentru funcția de președinte CJ Brăila, ADU o trimite în cursă pe Antoneta Ioniță, președinta Forța Dreptei Brăila. În perioada 2016-2020, Antoneta Ioniță a fost deputat PNL, iar ulterior a decis să-l urmeze pe Ludovic Orban în noul partid.

AUR și ceilalți candidați la alegerile locale din Brăila

AUR continuă campania de recrutări și la alegerile locale din Brăila. George Simion l-a desemnat candidat la Primăria Brăila pe Florin Cîrligea, fost membru PNL. De când a intrat în AUR, Cîrligea i-a atacat în repetate rânduri pe liberali și a fost acuzat că vrea să facă alianță cu PSD.

Florin Cîrligea este și un om de afaceri, iar în 2023 s-a descoperit că una dintre benzinăriile sale fura energie electrică din rețeaua publică. Cîrligea s-a apărat și a spus că lucrarea de la benzinăria sa a fost făcută de ANRE și nu are nicio responsabilitate.

George Simion și Florin Cîrligea, sursa foto: Florin Cîrligea

Pentru funcția de președinte CJ Brăila, AUR îl trimite în cursă pe Marian Simion, fost polițist. Acesta este la prima experiență politică și nu are nicio speranță în lupta cu liderii PNL și PSD.

Pentru Primăria Brăila vor mai candida: Gabriel Monu Musceleanu (SOS), Marcel Gurgu (PSR) și Dorin Bucă (PNCR).

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila vor mai candida: Adrian Răureanu (SOS), Gela Gavrilă (PUSL), Neculai Fătu (PSR) și Ionuț Valentin Andrei (PNCR).

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: