ANALIZĂ Primari din oficiu. În peste 100 de localități din România rezultatul alegerilor locale este decis deja

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Au mai rămas doar câteva zile până la alegerile locale din iunie, iar partidele și-au aliniat la start candidații. În unele zone competiția este strânsă. De pildă, la Baia Mare avem 16 candidați care se luptă pentru funcția de edil. La polul opus avem însă localități în care rezultatul alegerilor este deja decis, chiar înaintea scrutinului. Asta pentru că avem un singur candidat.

Localități din România cu un singur candidat la alegeri

În Voineasa, o localitate mică, de aproximativ 2.000 locuitori, de lângă Balș, primarul în funcție (PSD),  Liviu Anuța, nu are contracandidat. Nici măcar pentru consiliul local nu s-au mai depus liste de candidaturi, situație unică în județ, astfel că lucrurile aici sunt tranșate din start. Liviu Anuța candidează pentru al treilea mandat și, putem spune, încă de pe acum, că l-a și obținut. Cu patru ani în urmă a câștigat pentru a doua oară alegerile, iar cu lista sa de consilieri a câștigat nouă din cele 11 posturi de consilier local. Până la finalul mandatului și cei doi consilieri ai PNL au ajuns să voteze cot la cot cu cei ai PSD.

Spineni este o altă localitate din Olt în care primarul (PSD) candidează singur. Pentru consiliul local două partide și-au depus liste, însă cel mai probabil, PSD va câștiga toate mandatele. Primarul Dănuț Șărpău spune chiar că „adversarii” de la PNL au tatonat terenul pentru a trece la PSD, dar nu a fost interesat, pentru că „am echipa mea, la care țin”. Primarul, care candidează acum pentru al patrulea mandat, spune că cel mai probabil potențialii contracandidați s-au convins că nu au nicio șansă.

Ion Enescu, primarul din Baldovinești, este printre cei mai longevivi primari. Și-a depus acum candidatura pentru al optulea mandat, are deja 28 ani de primărie. În 2024 nu va avea nici un contracandidat, astfel încât va continua în fruntea primăriei.

Și în localitatea Bătrâna, din judetul Hunedoara, locuitorii nu vor avea parte de surprize. Aici mai locuiesc doar câteva de persoane, iar media de vârstă trece de 62 de ani. Sergiu Ciprian Pascotesc, membru PSD, este singurul candidat la alegerile din 9 iunie, potrivit datelor oficiale ale Biroului Electoral de Circumscripție 22 Bătrâna. Așa cum arată presa, situația este una bizară în Bătrâna. Asta pentru că legea spune că ar fi nevoie de 100 de semnături pentru validarea candidaturii, ori comuna hunedoreană are doar 88 de locuitori.

Deși aceste cazuri par a fi o excepție, realitatea e că, potrivit datelor BEC, există numai puțin de 134 de circumscripții electorale în România cu un singur candidat pentru postul de primar la alegerile locale din 9 iunie 2024. Cazurile reprezintă o abatere de la normele democratice. Asta pentru că democrațiile sunt caracterizate, între altele, printr-o competiție electorală liberă și pe mai mulți candidați.

Situația cu un singur candidat nu reprezintă așadar o situație caracteristică pentru o democrație deplină. Totodată, așa cum observăm, situația nu este nici pe departe una excepțională, fiind întâlnită în peste 100 de localități din România. În concluzie, în aproximativ 5% (4,68%) din localitățile din țară rezultatul alegerilor locale este deja decis, competiția electorală fiind practic încheiată înainte să înceapă.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: