Europarlamentare2024/Imigraţia şi apărarea domină dezbaterea electorală din Portugalia într-un scrutin european

Sursă foto: Pinterest

Imigraţia şi apărarea europeană sunt principalele teme de interes pentru portughezi înaintea alegerilor europene din iunie, desfăşurate sub ameninţarea absenteismului, care la scrutinul precedent, din 2019, a atins un maxim istoric de aproape 70% în această ţară din Peninsula Iberică, aminteşte EFE.

Cum era de aşteptat, aceste teme au avut prioritate în programele partidelor politice din Portugalia, precum şi în dezbaterile televizate desfăşurate până în prezent.

Consens transpartinic potrivit căruia sosirea migranţilor ilegali trebuie mai bine controlată

În ceea ce priveşte migraţia, forţele politice portugheze sunt de acord că este necesar să se controleze mai bine intrarea ilegală a migranţilor în Uniunea Europeană (UE) şi să fie combătute reţelele de trafic de persoane, care au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimii ani.

Există un consens important potrivit căruia este necesară consolidarea coeziunii teritoriale a blocului comunitar şi îmbunătăţirea Pactului european privind migraţia şi azilul, în principal în rândul forţelor politice portugheze cu cea mai mare reprezentare parlamentară: Partidul Socialist (PS) şi coaliţia conservatoare de dreapta Alianţa Democrată (AD), a premierului Luis Montenegro.

PS şi Partidul Social Democrat (PSD), care conduce Alianţa Democratică nou înfiinţată, au guvernat alternativ în Portugalia din 1974, de la căderea dictaturii. În prezent, AD guvernează fără o majoritate şi are nevoie de sprijin din partea PS şi a partidului de extremă dreapta Chega (Ajunge!, partid populist şi antiimigraţie, a treia forţă politică a ţării) pentru a adopta legislaţia necesară, aminteşte Reuters.

Revenind la chestiunea migraţiei, Chega face opinie separată şi pledează pentru renunţarea la acordul UE privind migraţia, pentru revocarea pactului de mobilitate al Comunităţii ţărilor vorbitoare de portugheză (toate, cu excepţia Portugaliei, fiind din afara Uniunii Europene) şi pentru „adoptarea generalizată în UE a modelelor pe care Regatul Unit le-a implementat”, referitor la trimiterea solicitanţilor de azil în ţări terţe.

Apărarea europeană, sprijinul pentru Ucraina şi integrarea acesteia în UE

În ceea ce priveşte apărarea europeană, sprijinul pentru Ucraina şi integrarea acesteia în UE şi o mai mare dezvoltare a industriei militare europene sunt printre puţinele aspecte asupra cărora majoritatea partidelor portugheze sunt de acord.

AD se pronunţă pentru întărirea graniţelor europene, crearea unei pieţe unice pentru apărare şi dezvoltarea unui mecanism de achiziţie comună de material militar, în timp ce socialiştii, cu mai puţine referiri la problemă, acordă prioritate întăririi Politicii comune de securitate şi apărare.

Extrema dreaptă solicită consolidarea capacităţilor NATO şi modernizarea echipamentelor militare.

Campanii de sensibilizare pentru a preveni absenteismul

Aceste două probleme – Ucraina şi apărarea europeană – concurează cu un alt aspect cheie al scrutinului european, care se desfăşoară în toate cele 27 de ţări ale UE în perioada 6-9 iunie (în cazul Portugaliei pe 9 iunie): nivelurile ridicate ale absenteismului.

Pentru a preveni absenteismul, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat mai multe apeluri, dublate de eforturi în acest sens făcute de politicieni portughezi, care au declanşat o campanie de conştientizare.

În cadrul acestor eforturi, portughezii vor putea vota de oriunde din ţară pe 9 iunie sau au putut vota anticipat: totul cu scopul de a creşte participarea, care în 2019 a fost de 30,75%.

Momentan nu pare că totul este pierdut, întrucât 77% dintre tinerii portughezi sub 30 de ani intenţionează să voteze la aceste alegeri europene, potrivit unui Eurobarometru publicat la jumătatea lunii mai pe baza sondajelor efectuate în aprilie.

Această cifră se situează peste media europeană, care este de 64%, potrivit Eurobarometrului, care a fost întocmit pe baza interviurilor cu 26.189 de oameni cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani, dat fiind că votul este permis în unele ţări din UE începând cu vârsta de 16 ani.

Dincolo de aceste chestiuni, temele care ocupă agenda politică naţională precum criza locuinţelor, salariile mici, sprijinul pentru tineri şi tranziţia energetică fac obiectul dezbaterii între candidaţii portughezi la alegerile europene, într-un semnal către electoratul ţării şi în încercarea de a face ca toate aceste probleme să ajungă şi la Bruxelles.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: