Ministrul Sănătăţii: Asigurarea serviciilor de sănătate pentru comunităţile locale este esenţială

Sursă foto: Ministerul Sănătății
Sursă foto: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Hunedoara, că este important ca autorităţile să înţeleagă că asigurarea serviciilor de sănătate pentru comunităţile locale este esenţială, în acest context el apreciind lucrările de reabilitare şi modernizare executate la Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal, un proiect în valoare de 2,3 milioane de euro finanţat din fonduri europene.

„Mă bucur că, în sfârşit, medicii din acest judeţ au la dispoziţie cele mai moderne instrumente pentru diagnosticul pacienţilor, fie că discutăm de bolile cardio-vasculare, fie că discutăm despre oncologie. (…) Dincolo de orice orientare politică, este important ca aceia care au responsabilitatea pentru comunităţile lor să înţeleagă că asigurarea serviciilor de sănătate este esenţială. Noi lucrăm, la Ministerul Sănătăţii, în mod susţinut pentru acest lucru. Am o echipă care cred că a pus în practică cele mai mari proiecte din istoria României în ceea ce priveşte investiţiile din domeniul sănătăţii şi cred că în decurs de câţiva ani ţara noastră poate să se compare cu oricare altă ţară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii de sănătate şi al dotării”, a afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii alocă, an de an, fonduri pentru investiţii de câteva sute de milioane de lei, prin care se încearcă să fie redus decalajul între judeţe şi centrele universitare în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale.

În plus, Ministerul Sănătăţii dispune de fonduri în valoare de 2 miliarde de euro prin PNRR şi de 4 miliarde de euro prin Programul Operaţional pentru Sănătate, care se va desfăşura până în 2030.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul Familiei, Natalia Intotero, au participat, vineri, la redeschiderea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, clădirea fiind renovată şi modernizată în totalitate, pentru prima dată după anul 1968.

„Am redat astăzi hunedorenilor fosta policlinică, o investiţie complexă, care a vizat nu doar modernizarea acestui corp de clădire, ci şi achiziţionarea de aparatură nouă, modernă, cum ar fi CT-ul şi RMN-ul care se găsesc aici şi care, în mod normal, s-ar regăsi doar într-un spital judeţean. A fost destul de complicată această lucrare, pentru că, practic, doar pereţii au mai rămas în picioare, totul fiind apoi refăcut. Să sperăm că vom reuşi, pe lângă Ambulatoriu, să finalizăm şi lucrarea cea mai importantă, care vizează întreg Spitalul Municipal, în valoare de 7,6 milioane de euro, bani din fonduri europene”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Lucrările la ambulatoriul de specialitate au fost posibile cu ajutorul unei finanţări europene în valoare de 2,3 milioane de euro, obţinută prin POR 2014-2020.

La această investiţie, care a presupus şi eficientizarea energetică a clădirii, se adaugă aproximativ 900.000 de euro pentru achiziţionarea unui computer tomograf, cu fonduri obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar şi 1 milion de euro, fonduri alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea unui dispozitiv RMN, ambele aparate fiind de ultimă generaţie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: