VIDEO Românii, afectați de creșterea galopantă a prețurilor: „Nu debordăm de optimism”

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, mai mult de jumătate dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită și că prețurile vor crește în următoarele trei luni. Contactat telefonic în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Remus Ștefureac, directorul INSCOP research a comentat rezultatele sondajului de opinie realizat la comanda News.ro.

„Comparativ cu situația din urmă cu jumătate de an, lucrurile stau ceva mai bine. Atunci, 25% credeau că lucrurile merg într-o direcție bună. Acum avem puțin peste 30%. Pe de altă parte, dacă ne uităm la statele europene sau la Statele Unite, vom vedea cam același raport între direcție bună-direcție greșită. Există, într-adevăr, o temere legată de creșterea prețurilor, firească, în contextul în care în ultimul un an, un an și jumătate, practic toți românii au fost afectați de creșterea galopantă a prețurilor. Inflația a fost nemiloasă cu absolut toată lumea și, evident, a afectat calitatea, nivelul de trai. De aici – acest tip de atitudine, de frică manifestată în modul în care au răspuns românii în ceea ce privește investițiile în economie. Există și o mică doză de de optimism aici și sperăm să avem o creștere din acest punct de vedere”, a arătat Remus Ștefureac.

Legat de felul cum se împart votanții partidelor atunci când vorbim despre direcția bună sau greșită spre care se îndreaptă țara, specialistul arată că, în general, cei ai partidelor aflate la putere sunt mai optimiști, în timp cei alegătorii formațiunilor din opoziție sunt mai pesimiști.

„Orice indicator depinde și de performanța guvernării, de percepția individuală a cetățenilor cu privire la nivelul lor de trai, cu privire la calitatea serviciilor publice pe care le accesează, cu privire la percepția, încrederea pe care o au în instituții și în cei care ne conduc, în politicieni. Adică un indicator care, în general, înglobează mult mai multe atitudini față de ceea ce se întâmplă în sfera publică, dar și parțial în sfera privată. Da, nu debordăm de optimism, e în același timp și un trend, un trend global. Sunt foarte curios și realmente sunt foarte curios după aceste alegeri, locale și europarlamentare, dacă vor vor exista modificări. De obicei, într-adevăr, după alegeri parlamentare, formarea unui nou guvern crește nivelul de optimism sau după alegeri prezidențiale, dar, mă rog, noi vom măsura și după aceste alegeri locale și europarlamentare și după următoarele, să comparăm, să vedem dacă acest indicator are legătură și cu modul în care percep oamenii clasa politică, performanța guvernanților, dperformanța celor care ne conduc”, a explicat directorul INSCOP Research.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: