Biden pleacă în Franţa pentru a marca 80 de ani de la Debarcarea din Normandia şi a ţine un discurs despre democraţie

Sursa foto: X

Preşedintele american Joe Biden a plecat, marţi, în Franţa, pentru a participa la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, într-o vizită menită să sublinieze angajamentul său faţă de aliaţii SUA din Europa şi să pună în contrast viziunea sa despre democraţie cu cea a oponentului său politic Donald Trump, relatează Reuters.

Biden va petrece cinci zile în Franţa şi va participa la evenimentele dedicate Debarcării din Normandia, unde forţele americane şi aliate au luat cu asalt plajele franceze, într-un atac care a ajutat la înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Totodată, el va ţine un discurs important şi va avea o vizită de stat formală, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

În timp ce se va afla în Normandia, Biden va avea discuţii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind eforturile de război pentru a respinge invazia rusească, a declarat jurnaliştilor consilierul pe probleme de securitate de la Casa Alba Jake Sullivan, la bordul aeronavei prezidenţiale, în zborul spre Paris.

Declaraţiile lui Biden din Normandia, atât joi la ceremonia oficială privind marcare a 80 de ani, cât şi vineri la promontoriul Pointe du Hoc, se vor axa pe pericolele izolaţionismului şi nevoia de a se opune dictatorilor, a spus Sullivan.

Biden va face o conexiune între Al Doilea Război Mondial, trecând prin Războiul Rece şi crearea alianţei NATO, până în ziua de astăzi, ”când ne confruntăm din nou cu războiul în Europa, când NATO s-a mobilizat pentru a apărarea libertatea şi suveranitate”.

În ceea ce promite a fi un moment emoţionant, Biden se va întâlni cu veterani care au participat la Debarcarea din Normandia.

Purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă John Kirby a afirmat că Biden şi Macron vor discuta, în timpul vizitei, despre potenţiala folosire a circa 300 de miliarde de dolari din active îngheţate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina.

Democratul Biden candidează pentru un nou mandat în noiembrie, avându-l ca oponent pe republicanul Trump, şi a făcut din păstrarea şi întărirea democraţiei americane un punct cheie al campaniei sale, în urma celor patru ani haotici de mandat ai lui Trump.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: