Antifrauda aplică firmelor amenzi de peste 100 de milioane de lei, dar încasările efective sunt la un sfert

Sursă foto: Facebook / Direcţia Generală Antifraudă Fiscală

Amenzile sunt unul dintre instrumentele de care dispune Antifrauda în activitatea de descurajare a evaziunii și altor încălcări ale legislației fiscale. Valoarea totală a sancțiunilor pe care inspectorii le stabilesc ca amenzi este în creștere în ultimii ani și se află la valori ridicate, de peste 100 de milioane de lei pe an. Sumele plătite, însă, de către cei sancționați sunt semnificativ mai reduse, conform analizei Profit.ro. Astfel, la nivelul anului 2022, statul a încasat doar 26% din suma totală a amenzilor aplicate, în scădere ușoară de la 29% în 2021.

De ce este important Pe lângă cazurile celor care nu plătesc efectiv, la acest fenomen a contribuit semnificativ și posibilitatea achitării de către cel sancționat a jumătate din minumul prevăzut de actul normativ pentru o amendă. Această prevedere a fost eliminată din noiembrie anul trecut pentru contravenții prevăzute de mai multe legi (printre care Legea contabilității, Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, OUG privind obligația operatorilor economice de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Legea privind Codul de Procedură Fiscală, Legea privind Codul Fiscal, OUG privind instituirea e-Transport).

Tipologia controalelor antifraudă este variată și atinge tot spectrul de contribuabili, de la entități fără personalitate juridică care desfășoară activități generatoare de venituri impozabile, până la societăți ce se regăsesc în categoria marilor contribuabili. Obiectivele de control pot fi diferite, acestea variind de la verificarea unei stări de fapt fiscale, până la verificarea unor prevederi legale specifice din domeniul fiscal sau financiar ori a unor prevederi legale din alte domenii, a căror verificare se află în sarcina DGAF. În 2023, au făcut obiectul controalelor antifraudă 33.836 de contribuabili care, din punct de vedere al categoriei acestora, pot fi structurați după cum urmează: 2,9% mari contribuabili, 5,7% contribuabili mijlocii, 91,4% altă categorie de contribuabili/entități.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: