Recent, Ministerul Familiei a cerut suplimentarea plafoanelor pentru programele Student Invest și Family Start, întrucât fondurile au fost epuizate. Prin cele două programe, studenții pot accesa fonduri pentru studii, iar cuplurile tinere pentru a-și plăti chiria, nunta, sau avansul pentru o locuință proprie.
„Ieri am avut o nouă întâlnire cu reprezentanții băncilor, dar și ai Fondului Român de Contra Garantare și de asemenea ai Ministerului Finanțelor. Fondul Român de Contragarantare, în urma solicitărilor făcute de bănci, a repartizat plafoanele pe cele două programe Student invest și Family Start, după următoarele criterii, criterii care vin în urma solicitărilor. Deci, din totalul de 250 de milioane de lei, pentru Student Invest au fost repartizate plafoane în valoare de 166 620 000 de lei iar la Family Start au fost repartizate plafoanele integral. Dacă diferența în cazul programului Student Invest nu va fi alocată, ne gândim la o variantă astfel încât să poată să fi relocată suma de la Student Invest pentru Family Start, unde observăm că este o solicitare mult mai mare”, a afirmat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Aceasta a prezentat cifrele care arată interesul crescut pentru cele două programe.
„La programul Student Invest, până în prezent au fost aprobate garanțiile de stat pentru un număr de 1690 de beneficiari în valoare de 97.624.000 lei, din care peste 85 de milioane, 85.450.000 au fost pentru CEC Bank, 6.898.000 lei pentru Exim Bank, 1.001.990 pentru Libra Bank și 3.025.000 lei pentru Tech Bank SA. De asemenea, celelalte bănci cooperatiste au puțin peste 1.000.000 lei, sunt în analize în momentul de față la Fondul Român de Contragarantare”, a mai afirmat Natalia Intotero, prin telefon.
În ce privește posibilitatea măririi plafoanelor acordate, dat fiind cererea crescută, aceasta spune că ar fi nevoie de modificarea cadrului legislativ existent în momentul de față.
„Ceea ce ne propunem este cheltuirea integrală a acestor sume față de anul trecut, când aceste programe au debutat mai târziu, deoarece cadrul legislativ a fost aprobat în Parlament în ultima ședință a lunii iunie, chiar înainte de începere a vacanței parlamentare. Un ulterior, după jumătatea lunii iulie acest cadru legislativ. Legea a fost promulgată de președintele României și de-abia din august a început să se lucreze la legislația secundară. Deci programul a putut să fie pus la dispoziția cetățenilor după data de 10 octombrie. În acest an am demarat de la începutul lunii ianuarie pentru a reuși să fim în timp și pentru a cheltui toate sumele și chiar am spus la momentul respectiv, în funcție de interesul cetățenilor, o să solicităm suplimentare de fond și poate chiar și modificare a cadrului legislativ. (…) Următoarea modificare preconizăm să fie pentru anul calendaristic 2025, dar până atunci, pentru suplimentarea plafonului ar trebui să discutăm cu Fondul Român de Contragarantare, de asemenea cu Ministerul Finanțelor și, foarte important, și cu reprezentanții BNR și vom vedea dacă va fi posibil, fără să fie modificată legislația care prevede în momentul de față cum se acordă aceste sume. Mă îndoiesc să putem face acest lucru fără modificarea legislației”, a explicat ministrul.
În ce privește situația în care un student aflat în an terminal a aplicat pentru program dar și-a finalizat studiile până la primirea răspunsului, ministrul spune că acesta poate beneficia de sumele accesate cu condiția să-și continue pregătirea.
„Aceasta este condiția pentru Student Invest, așa beneficiază de dobândă subvenționată 100%. Nemaidorind să urmeze o altă formă de învățământ de perfecționare, categoric nu pot să beneficieze de acest program. Dar dacă ei accesează acest program pe perioada cât sunt studenți și apoi fac dovadă că merg mai departe și studiază un master, de exemplu, beneficiază în continuare de acest program”, a completat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News