MAE de la Chișinău: Alertă de călătorie în regiunile ucrainene ocupate ilegal de Kremlin

Drapelul_R_Moldova
Sursă foto: news.ro

Ministerul moldovean de Externe a emis vineri alerta de călătorie în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson și în peninsula Crimeea din Ucraina ocupate temporar de armata rusă, recomandând cetățenilor să evite deplasările din cauza creșterii ostilităților.

,,Având în vedere războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei în plină desfășurare și creșterea dramatică în intensitate a ostilităților în regiunile din sudul și estul țării, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE) reiterează apelul către cetățenii R. Moldova de a se abține de la deplasarea în toate teritoriile ucrainene temporar ocupate de Federația Rusă, din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojia, Herson și în Peninsula Crimeea”, au informat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău.

De asemenea, responsabilii MAEIE au recomandat oamenilor să se informeze numai din surse sigure, dar și să mențină legătură cu Ambasada sau Consulatul General din Ucraina.

,,Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa la Centrul de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a R. Moldova sau numerele +373 22 23 20 02. Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora R. Moldova). În afara programului cu publicul, puteți expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, au transmis aceștia, precizând că ,,recomandările de călătorie sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează”, au mai spus aceștia.

Poziție reiterată

De asemenea, MAEIE condus de Nicu Popescu a reiterat că nu recunoaște anexarea ilegală de Kremlin a regiunilor ucrainene, inclusiv a peninsulei Crimeea.

,,Acestea rămân conform dreptului internațional părți integrante ale Ucrainei și sunt tratate în calitate de teritorii temporar ocupate. În aceste condiții, misiunea diplomatică și oficiul consular ale R. Moldova sunt extrem de limitate în capacitatea de a oferi asistență și protecție consulară cetățenilor care se află în regiunile enumerate mai sus”, au conchis oficialii din R. Moldova.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Vladimir Putin a oficializat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk Herson și Zaporojie, care reprezintă circa 18% din teritoriul țării vecine.

S-a întâmplat după ce, liderii proruși ai celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – care au fost anexate ilegal de Rusia trei luni mai devreme au fost decorați de președintele rus, Vladimir Putin.

Iar în martie 2014, Putin a semnat un act de „reunificare” a peninsulei Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol cu Rusia în urma unui referendum ilegal și nerecunoscut de majoritatea comunităţii internaţionale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: