Luna mai a acestui an a fost cea mai caldă din istorie, ceea ce marchează un lanț de 12 luni consecutive

Sursa foto: Unsplash

Luna mai a acestui an a fost cea mai caldă din istorie, ceea ce marchează un lanț de 12 luni consecutive în care temperatura medie globală a atins valori record. ONU cere interzicerea reclamelor la combustibilii fosili.

Copernicus, serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice, a transmis că fiecare dintre ultimele 12 luni a fost declarată ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată. Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut acțiuni urgente pentru a evita “iadul climatic” și interzicerea reclamelor la combustibili fosili.

Temperatura medie globală pentru perioada de 12 luni, încheiată la sfârșitul lunii mai, a fost cu +1,63 grade Celsius peste media preindustrială, iar anul încheiat în mai devine astfel cel mai cald de când se țin evidențe, din 1940, arată BiziDay.

“Este șocant, dar nu surprinzător că am atins această serie de 12 luni. În timp ce această secvență de luni cu temperaturi record va fi în cele din urmă întreruptă, amprenta generală a schimbărilor climatice rămâne și nu există niciun indiciu că tendința se va schimba”, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Datele Copernicus sunt în concordanță cu cea mai recentă actualizare a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), care a emis un avertisment dur că ne apropiem din ce în ce mai mult de pragurile stabilite în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Potrivit raportului, temperatura medie globală pentru anii 2024 – 2028 este estimată că va fi cuprinsă între +1,1 și +1,9 grade Celsius peste valoarea de referință din anii cuprinși între 1850 și 1900.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat: “În ultimul an, fiecare filă a calendarului a adus un record de temperatură. Planeta noastră încearcă să ne spună ceva. Dar se pare că nu ascultăm. Doborâm recordurile globale de temperatură și culegem arșița. Este criză climatică. Acum este momentul să ne mobilizăm, să acționăm și să livrăm“.

Într-un discurs la New York, Guterres a cerut mass-mediei și companiilor din tehnologie să nu mai permită “distrugerea planetei” prin acceptarea de bani pe publicitate de la marile companii care produc combustibili fosili, numindu-i “nașii haosului climatic”. Șeful ONU a cerut campanii similare cu cele împotriva tutunului.

“Multe guverne restricționează sau interzic publicitatea pentru produse care dăunează sănătății umane, cum ar fi tutunul. Îndemn fiecare țară să interzică publicitatea de la companiile care produc combustibili fosili. Și îndemn mass-media și companiile de tehnologie să nu mai facă publicitate pentru combustibili fosili“, a transmis Guterres.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: