VIDEO Radu Magdin: E important să facem din educație o prioritate națională reală, indiferent de culoarea guvernelor

Prezent în studioul Puterea Știrilor, analistul politic Radu Magdin a vorbit despre felul cum a fost tratată educația de diferitele guverne și administrații din anii 90 încoace.

„În anii 90 era o altă lume, da, chiar și în lumea respectivă, cine ieșea din sistemul educațional român? Avea o cultură generală și niște instincte de muncă, să spunem așa, aveam acel software, respectiv Editura didactică și pedagogică. Așa era sistemul de învățământ. Trebuia să învățăm oarecum pe de rost anumite lucruri, rămâneai cu cultura generală și după aia te perfecținai în funcție de domeniu. Lumea s-a schimbat, nu mai funcționează așa. Acuma copiii noștri au informația la distanță de un click. Important este însă să aibă acces la calculator. Important e să aibă pe cineva care să le explice cum să găsească informația și sigur să aibă totuși o minimă cultură generală ca să înțeleagă totuși să aibă repere, dar și niște principii în acțiune”, a afirmat Radu Magdin.

Acesta a amintit că, pe vremea părinților sau bunicilor noștri puteai să ai aceeași slujbă toată viața, în timp ce acum schimbi poate 9-10 job-uri, te reprofilezi de mai multe ori pe parcursul perioadei active.

„Eu sunt foarte încrezător că vom reuși. Însă avem nevoie în paralel de două lucruri. Pe de o parte, avem nevoie ca acei copii săraci la limita excluziunii sociale să aibă acces la educație publică de calitate. Este opțiunea părinților în faamiliile middle class, cu venituri medii sau mari dacă duc sau nu copilul într-o bulă, într-o școală privată sau dacă rămâne în sistemul public. Dar avem nevoie măcar de un serviciu de bază bun în materie de educație. Și mai avem nevoie totuși de o anumită continuitate, pentru că nu poți să schimbi la nesfârșit în fiecare an legi, proceduri, materii. Acestea ar trebui alese la măcar cinci-zece ani înainte. Apropo de aplicabilitatea României educate. Nicio țară nu este perfectă. În fiecare țară există probleme. Dar contează foarte mult, când mă uit în spațiul public, când mă uit la televizor, când uit în rețelele sociale, am sentimentul totuși că țara mea este de succes și că pot avea succes în țara mea. Problema sistemul nostru educațional și a generației tinere de multe ori este că foarte mulți tineri nu consideră că ei pot să aibă succes în România și nu consideră că există de fapt o rețetă de succes de aplicat în România. Eu aici îi contrazic și le spun rețeta pe care mi-a spus-o mama în anii nu 80: ai carte, ai parte. Funcționează și în România actuală, însă din nou, România s-a polarizat. E foarte important să-i ajutăm pe cei săraci, indiferent că e PSD, PNL, USR, AUR – educația e o necesitate națională, deci să te asiguri că eviți excluderea da socială a anumitor categorii, inclusiv a copiilor care n-au electricitate în casă”, a completat analistul politic.

Acesta a dat spre exemplul modelul de educație din Singapore, care se bazează pe câteva direcții respectate de fiecare guvernare ajunsă la putere.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: