Europarlamentare2024/Diferenţa între prezenţa la vot în vechile state membre şi în cele intrate în UE în 2004 s-a redus

Sursa foto: c4ep.eu

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie au înregistrat pentru prima dată după mulţi ani micşorarea diferenţei între prezenţa la vot în ţările care erau membre ale UE înainte de 2004 şi cele care au aderat la blocul european în acel an, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles.

”Timp de mulţi ani a existat o mare diferenţă între (prezenţa la vot în) aceste două grupuri de ţări. Acum când vezi aceste cifre din Slovenia, Slovacia şi celelalte ţări, poţi constata că aceasta este o diferenţă care se reduce, ceea ce este o veste bună”, a spus reprezentantul PE.

Un alt factor care influenţează prezenţa la vot este calendarul electoral.

”Bulgaria, de exemplu, este o ţară unde au fost patru alegeri generale consecutive, inclusiv una ieri. În alte ţări, au avut loc alegeri acum câteva săptămâni. În cazul Lituaniei, motivul pentru care este o scădere e acela că au avut loc alegeri prezidenţiale în două tururi acum mai puţin de o lună”, a adăugat Jaume Duch.

Rata provizorie a prezenţei la vot la alegerile europarlamentare desfăşurate în perioada 6-9 iunie în Uniunea Europeană a fost de aproximativ 51%, în creştere uşoară faţă de cea înregistrată în urmă cu cinci ani.

În alegerile europarlamentare din mai 2019, prezenţa la vot a fost de 50,66%. Datele privind acest indicator vor fi difuzate de Parlamentul European pe măsura sosirii lor de la autorităţile naţionale din statele membre.

În 14 state membre s-au înregistrat creşteri ale prezenţei la vot faţă de scrutinul european din 2019, cele mai notabile fiind în Ungaria (15 puncte procentuale), Slovenia (12 puncte procentuale), Slovacia (9,6 puncte procentuale), Republica Cehă (7,7 puncte procentuale), Portugalia (6,7 puncte procentuale), Olanda (4,2 puncte procentuale) şi Germania (3,4 puncte procentuale).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: