Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a făcut, pentru PS News, o comparație între sondajele publicate pentru alegerile europarlamentare (aprilie, mai) versus rezultatele oficiale. De asemenea, el a vorbit și despre surprizele acestui scrutin.
„Vorbim despre alegeri europarlamentare unde Alianța PSD-PNL a câștigat, nu cu peste 50%, cum se spunea, ci cu un scor de sub 50% dar, evident, cu un avans uriaș în raport cu următorul. Practic, între Alianța PSD-PNL și AUR care a fost la aproape 15%, este o diferență enormă, de peste 30 de procente.
O surpriză o reprezintă submobilizarea puternică a votanților Alianței Dreptei Unite, sub 10%.
În general, noi am anticipat corect scorul Alianței PSD-PNL. În sondajele noastre din aprilie și dinmai am estimat 46%-47%, chiar 48% , la un moment dat, deci destul de aproape.
Am estimat aproape identic scorul UDMR, în schimb, a fost o diferență mare pentru Alianța Dreaptă Unită, respectiv ce a rezultat în urma alegerilor. Asta este datorat cel mai probabil unei supramobilizări, să spunem, a electoratului din mediul rural, comparativ cu electoratul din orașele foarte mari.
Inclusiv în București, unde chiar dacă Alianța Dreaptă Unită a luat un scor important, dar pe fondul faptului că au venit puțini (procentual mă refer) alegători la vot, evident că a scăzut”.
SOS România este în limita estimărilor noastre.
Pentru Nicolae Ștefănuță a fost o mobilizare foarte puternică, a votanților foarte tineri.
„Personal, (de regulă, nu fac astfel de comentarii), dar mă bucur de faptul că un candidat independent pe care noi l-am estimat la 2,6% (în sondajul din mai), a luat 3%, Nicolae Ștefănuță care va intra în PE.
Pentru el a fost o mobilizare foarte puternică, a votanților foarte tineri, ceea ce este iarăși, o extrem de plăcută surpriză. Votanții de 18-24 de ani au venit într-o proporție mai mare la vot decât la alte scrutinuri și au votat un candidat independent, dinamic, proaspăt, tânăr. Iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Copiii noștri, care sunt la prima lor experiență, cred că au dat o lecție de civism și celor de peste 25 de ani și în general, nouă, tuturor.
Noi am publicat, în aprilie, rezultatele acelui sondaj, iar scorul obținut de Sebastian Burduja era, cumva, similar . Atunci noi am publicat, în jur de 9%, acum este în jur de șapte.
Spuneam și că va fi o diferență atunci de vreo 15 puncte între Nicușor Dan și următorul clasat. A fost chiar mai mare, dar și campania n-a făcut decât să accentueze această diferență”, a spus directorul INSCOP.
COMPARATIE Sondaje INSCOP publicate pentru EUROPARLAMENTARE (aprilie, mai) vs. REZULTATE OFICIALE (99,2% din sectii numarate).
Concluzii:
1. Estimare generala foarte buna in conditiile unui procent foarte ridicat de voturi anulate.
2. Estimare precisă a prezentei
3. Estimare bună a votului pentru Alianta PSD-PNL
4. Estimare precisă a votului pentru AUR, UDMR, SOS România, PUSL, Alte partide
5. Diferentă mai ridicată intre estimarea ADU si votul ADU. Diferentă mai mica intre estimareea ADU+REPER si votul ADU+REPER
6. Estimare foarte bună a performantei candidatului independent Nicu Ștefănuță
7. Estimare precisă a votului pentru partidele mici
Sondajele facute serios nu au greșit chiar dacă datele au fost culese cu două săptămâni înainte de alteri. Pe alocuri au fost chiar mai performante decât exti-poll-urile din ziua votului. Cât despre sondajele care au manipulat în campania electorală, nu am comentarii. Cel mai simplu pentru fiecare este să urmărească seriozitatea demonstrată în timp a institutelor și să nu mai publice/preia orice grafice fals colorate.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News