Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
După varza rămasă în câmp din cauza prețului de mizerie, a venit rândul tomatelor din solariile legumicultorilor să se vândă la prețuri care nu mai justifică recoltarea, spun fermierii. Se întâmplă în mai toate bazinele legumicole această situație, salvându-se doar fermierii care au de onorat contracte ferme către marile lanțuri de magazine, și obțin un preț mai bun, și cei care produc „specialități”. Prețul a scăzut la producător la 1,5-2 lei și se vinde chiar și sub 1 leu/kg, deși în magazine tomatele au încă prețuri de 4-5 lei/kg.
Una dintre explicații, spune fermierul Toma Băețică, din Izbiceni, Olt, o localitate cu mii de solarii, este sprijinul oferit de stat în cadrul Programului Tomata, care ca și în alți ani a mărit mult cantitatea de roșii care este pusă pe piață.
„Și la noi în zonă este aceeași situație. Oamenii își pun problema să renunțe la cultură. Acel sprijin, care nu zic că este un lucru rău, este însă unul dintre motive, iar acesta este efectul. Politicienii noștri au înțeles să-l ofere un pic eronat. Sprijinul este foarte OK, dar să fie canalizat spre producătorii care pun pe piață în extrasezon. S-a dat la toată lumea și avem asta acum. Au pus să primească și ei 3.000 euro. Avem sere și solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate, la acest moment”, a explicat Băețică, pentru „Adevărul”.
Legumicultorii se așteaptă ca prețul să scadă și mai mult, iar asta când pe piață va începe să se vândă pepenele verde produs în România.
„Și stați un pic, că încă n-a apărut pepenele. Când va apărea pepenele, roșia e gata de tot. Consumul de tomată va scădea în momentul în care apar pepenii. Lumea nu mai consumă o salată de roșii, trece pe fructe. Asta e, când apare pepenele moare roșia, când apare strugurele moare pepenele”, a adăugat fermierul.
Legumicultorii deja nu-și mai vând marfa la kilogram, ci la bax, spune Băețică.
„La prețurile pe care le avem la in-put-uri este extraordinar de grav. Un preț care să acopere cheltuiala trebuie să fie minim 3,5 lei/kg, media, să scot investiția și încă ceva, dar nu pentru a trăi până anul viitor. Ceea ce n-a fost. Roșia nedeterminată a început de la 4 lei, dar a căzut direct la 1,5 lei, cam de două săptămâni a picat prețul”, mai spune fermierul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News