România a câștigat la tribunalul Băncii Mondiale în dosarul falimentului Astra Asigurări

Sursa: freepik.com

România a primit câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Astfel, în urma deciziei favorabile a tribunalului ICSID al Băncii Mondiale, România  nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.

Aceasta nu este singura victorie importantă a României în procesele de la ICSID. Tot în acest an, România a câștigat procesul cu Gabriel Resources, pentru Roșia Montană, în care risca plata unor despăgubiri de miliarde de euro.

Pe de altă parte, într-un proces pierdut, statul român a fost obligat la plata de despăgubiri de zeci de milioane euro plus dobânzi, la care se adaugă cheltuieli de arbitraj și apărare, către mai multe companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice, care au acuzat autoritățile de la București, în urmă cu aproape 6 ani, de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei (TCE), prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

România primește câștig de cauză în dosarul falimentului Astra Asigurări

România a primit, la 13 iunie, hotărârea Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) prin care primește câștig de cauză în acțiunea numărul ARB/16/19, întemeiată pe Acordul cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Țărilor de Jos (ratificat prin Legea nr.114/1994).

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Țărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro.

Acordul permite investitorului să supună orice diferend rezultând din aplicarea lui Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții. La acest organism arbitral internațional România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975, odată cu ratificarea Convenției pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: