Alegerile prezidențiale în septembrie, o idee nefericită pentru procesul educațional

Sursă foto: roaep.ro

La mai bine de o săptămână de la terminarea alegerilor locale, nici acum nu au fost reluate cursurile în școli. O experiență similară în alegerile prezidențiale, programate pentru luna septembrie, ar nenoroci pur și simplu începutul de an școlar și ar da peste cap orele pentru milioane de elevi din România.

Problema poate fi una și mai gravă decât la locale, având în vedere că alegerile prezidențiale au loc în două tururi. Dacă deficiențele de organizare nu vor fi remediate la timp de AEP – o altă provocare pentru perioada scurtă rămasă până la alegerile din septembrie – am putea vedea un sistem de Educație blocat pe parcursul a mai bine de 2-3 săptămâni. Doar în luna septembrie, pentru că în decembrie sunt programate alte alegeri, cele parlamentare.

Amânarea alegerilor prezidențiale pare să fie, așadar, un scenariu mai bun. În primul rând, pentru că acest lucru ar permite AEP să se pregătească mai bine de prezidențiale și să remedieze disfuncționalitățile din prezent. Timpul scut rămas până la demararea procedurilor de organizare, respectiv de câteva săptămâni, face imposibil acest lucru.

În al doilea rând, pentru că amânarea prezidențialelor și cuplarea lor cu alegerile parlamentare ar evita suspendarea procesului educațional în două rânduri – în septembrie și în decembrie. Probabil statul ar face și niște economii, dar principalul avantaj ar fi dat de perturbarea minimă a programului de funcționare al școlilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: