Salariile românilor au crescut cu 16,4%, de trei ori mai mult decât media europeană

Sursă foto: X

România a fost în primul trimestru lider în UE în privința creșterii costului orar al forței de muncă, arată datele publicate de Eurostat la 17 iunie. Românii câștigă cu 16,4% mai mult decât anul trecut datorită eforturilor Partidului Social Democrat de a promova o creștere economică prin investiții masive în economie. La nivel macroeconomic, creșterea costului cu mâna de lucru reflectă o îmbunătățire a economiei și a condițiilor de muncă.

Cifrele Eurostat arată că, în perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu același interval din 2023, România a inregistrat o creștere spectaculoasă de 16,4% a costului cu mâna de lucru, de trei ori mai mult decât media europeană și devansând semnificativ toate celelalte state membre ale Uniunii. Creșterea generală a costului orar al forței de muncă în UE a ajuns la 5,5%, și la +5,1% în zona euro.

Costul orar cu mâna de lucru include atât costurile salariale, cât și cele non-salariale, cum ar fi contribuțiile sociale plătite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au crescut cu 5,8% în primul trimestru din 2024, iar costurile non-salariale au avut un avans de 4,8%. În România, creșterea generală a fost influențată de majorări în ambele componente, reflectând o dinamică complexă a pieței muncii.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), costul orar al forței de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o creștere de 16,45% în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Creșterea costului orar cu forța de muncă pe diferitele sectoare economice arată că în construcții (sector deja cunoscut pentru fluctuațiile sale semnificative pe seama cererii și ofertei sezoniere), s-a majorat cu 20,5%, în servicii, creșterea a fost de 15,9%, iar în industrie de 14,4%. Aceste cifre sugerează un avans robust al veniturilor încasate de români în toate sectoarele majore ale economiei românești.

Aceste creșteri reflectă atât presiuni inflaționiste, cât și îmbunătățiri ale condițiilor de muncă și salariilor în diverse sectoare.

Pentru români, aceste creșteri aduc beneficii substanțiale, cum ar fi salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. În același timp, creșterea veniturilor reduce migrația forței de muncă și stimulează consumul intern, având un impact pozitiv asupra economiei în ansamblu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: