România, al 4 lea producător european de cereale – ce spun experții

Credit foto: Forbes

Fermierii români au dus țara noastră pe poziția a patra în rândul celor mai mari producători de cereale din UE. România a devansat Spania care a coborât trei poziții.

„Estimările pentru producţia de cereale arată o ușoară îmbunătăţire faţă de anul agricol precedent, marcat de secetă. Deși lipsa apei și-a pus amprenta, există și zone din țară în care rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare”, a subliniat, pentru PS News, Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale. Expertul ne asigură că “randamentul la grâu al României va rămâne în jur de 10 milioane de tone”.

Sursă foto: AgroTV
Sursă foto: AgroTV

“Sunt zone din România cum ar fi Oltenia, Călărași, care deja au intrat la primul seceriș și au livrat între 600 și 1000 de tone de grâu. Zonele cu probleme sunt Vrancea, Buzău, Vaslui, Galați și parțial, Dobrogea.

Previziuni recolte grâu și orz

Noi vom avea o producție bună la cultura de toamna. Vom scoate 10,4 milioane de tone la grâu și cam 2,2 milioane tone la orz.

Producția la rapiță este foarte redusă

Producția la rapiță este foarte redusă din cauză că toamna trecută, seceta a afectat grav rapița și am rămas doar cu 330 de mii hectare. S-a redus gradul de însămânțare. Din păcate, am pierdut și acolo 11 mii de ha.

Recolta de rapiță va fi doar 1,2 milioane t, pe când la culturile de primăvara putem spune că acestea arată bine, chiar foarte bine. Prețul rapiței a ajuns la 465 de euro/tonă.

Porumbul, în scădere

Vorbim de porumb care și-a redus asolamentul din cauza temerilor că temperaturile ridicate vor afecta cultura. Avem doar 2,3 milioane de hectare față de 2,6 milioane, cât aveam în mod tradițional.

Însămânțările în SUA sunt aproape încheiate, însămânțările în UE sunt aproape încheiate; Ucraina a încheiat însămânțarea și va genera mult mai multă marfă în jur de 28,5 milioane de tone.

Există o abundență, dar în același timp o creștere a consumului de porumb la nivel global.

Prețul porumbului este de 175-177 euro/tonă pentru recolta nouă de marfă livrată în paritatea CPT Constanța.

Floarea soarelui o cultură profitabilă pentru România

Pentru floarea soarelui, pentru că este o cultură profitabilă pentru România, am ajuns la 1,32 milioane de ha.

Floarea soarelui ar putea să aducă dacă și numai dacă, temperature ne va permite cât de cât, 3 mld și 200.000 de tone.

Comparativ cu anul trecut, potrivit estimărilor, stăm mai bine un pic, anul acesta.

Cerealele ucrainene au intrat, deja, în volum mare, pe piețele internaționale

La momentul ăsta, ei au început să se expună. Eu cred că sunt foarte optimiști în ceea ce privește condiția prețului. Se vor tempera și ei, la rândul lor și vor începe să facă o competiție, ca de obicei, neloială, pentru simplu motiv că pătrund pe teritoriul UE fără absolut fără nicio taxă.

Mai mult decât atât, zilele precedente am avut discuții cu Africa și ei se plâng că nu au marfă, în schimb, cerealele ucrainene sunt basculate, din cauza logisticii, pe teritoriul UE.

Volume care s-au tranzacționat în sezonul care se închide pe 30 iunie

Circa 11,5 miliarde t de porumb a venit în UE, din Ucraina, aproape 6,8 – 7 milioane tone de grâu. Cu alte cuvinte, este un asalt al cerealelor ucrainene în UE. Inclusiv, dacă vorbim despre uleiul de floarea soarelui care abundă în UE”, a conchis Cezar Gheorghe.

România a produs anul trecut 20,5 milioane de tone de cereale pentru boabe, cu 9% mai mult decât anul anterior, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică (INS).

A ajuns astfel al patrulea cel mai mare producător european după Franța (63,8 milioane de tone), Germania (42,5 milioane de tone) și Polonia (35,1 milioane de tone).

Cerealele care au dus România cu o poziție mai sus în topul marilor producători de cereale din Europa

Cel mai mult a crescut producția de orz, cu 21,4%. Producția de grâu a crescut și ea cu 12% anul trecut, față de anul anterior, iar producția de porumb este cu 3,9% mai mare decât cea din 2022.

2023, anul in care România a coborât pe locul șapte

Tradițional, producția locală plasa România pe poziția a cincea, după Spania, dar în 2023 aceasta a coborât până pe locul șapte, după o scădere a cantităților obținute cu 34%, până la aproximativ 19 milioane de tone.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: