Analistul politic Cristian Pîrvulescu explică pentru PS News care vor fi ecourile deciziei României de a trimite sistemul Patriot, în Ucraina.
„Rușii nu sunt nici surprinși, nici șocați. Vladimir Putin va considera acest gest ca fiind unul ostil, iar propagandiștii lui vor amenința România că va fi lovită de o ploaie de rachete cu încărcătură nucleară”, este opinia politologului.
În ceea ce privește decizia președintelui Iohannis de a se retrage din cursa pentru șefia NATO, Pîrvulescu afirmă că: „a fost o candidatură de rezervă”
„Decizia privind trimiterea unei baterii Patriot a fost normală. Era așteptată și fusese amânată din cauza campaniei electorale și a riscurilor pe care le-ar fi putut presupune o deviere a campanei de către partidele extremiste. Mai ales în ideea că acest gest ar putea risca să antreneze România război.
Nu există niciun risc să fim antrenați în război din această cauză.
Este, oare, Coreea de Nord antrenată în război de sprijinul pe care-l dă Rusiei? Sau Iranul? Acesta ar fi fost, tipul de campanie care ar fi fost folosită de extremiști pentru a genera frică.
Vladimir Putin va considera acest gest ca fiind unul ostil
Rusia va da un răspuns României print-un purtător de cuvânt, Zaharova sau Peskov, dar rușii nu sunt nici surprinși, nici șocați. Iar Vladimir Putin va considera acest gest ca fiind ostil, iar la un moment dat va transmite un fel de semnal.
Între timp, propagandiștii lui Putin vor amenința România că va fi lovită de o ploie de rachete cu încărcătură nucleară.
Candidatura președintelui Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO a fost o candidatură de rezervă
În ce privește retragerea candidaturii președintelui Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO, aceasta fusese o candidatură de rezervă în cazul în care, pe linia republicanilor americani care cereau amânarea numirii până la instalarea viitorului președinte american, Viktor Orban ar fi continuat să blocheze numirea lui Mark Rutte.
Cum situația s-a schimbat, deși Orban nu a anunțat încă sprijinul total, candidatura președintelui român nu-și mai avea rostul”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
Un sistem de apărare antiaeriană Patriot va fi trimis de România, în Ucraina. Donarea este condiționată de obținerea unui sistem similar sau echivalent
CSAT precizează că această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
„Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată. Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, se mai arată în comunicatul CSAT.
România a comandat în SUA șapte sisteme Patriot, pentru 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre acestea. Doar două sunt operaționale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârșitul anului, iar al patrulea la începutul lui 2025.
Ucraina spera ca un sistem Patriot din România să facă parte din transferul de tehnologie militară pe care-l dorește, mai ales că și președintele american Joe Biden le-a cerut aliaților să ia în calcul modalitățile în care mai pot ajuta militar Kievul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News