Pași mici către scăderea dobânzilor. Ungaria, Cehia și Polonia iau în calcul schimbări în politica lor monetară

bani-
Sursa foto: Pixabay

Într-o perioadă marcată de incertitudini economice globale, Ungaria, Cehia și Polonia ar vrea să facă unele schimbări în politica lor monetară. Ungaria pare să intre într-o nouă eră, având în vedere deciziile recente de a reduce treptat dobânzile.

Și Cehia se gândește să facă același lucru. Această abordare este influențată de mai mulți factori economici, iar autoritățile monetare din Cehia sunt în căutarea unui echilibru între stimularea creșterii economice și controlul presiunilor inflaționiste.

Ne întoarcem la vecinii din Ungaria. Recent, Banca Centrală a Ungariei a redus dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, ajungând la 7%, conform așteptărilor analiștilor. Această măsură a stimulat o apreciere a monedei naționale, indicând astfel un răspuns pozitiv al pieței. Vicepreședintele Băncii Centrale chiar a subliniat că politica monetară intră într-o nouă etapă, cu posibile pauze sau reduceri minore ale dobânzilor pentru restul anului.

Și în Cehia se caută soluții pentru scăderea dobânzii de referință. Viceguvernatoarea Băncii Centrale a anunțat că este luată în calcul o reducere cuprinsă între 25 și 50 de puncte bază la următoarea ședință. Decizia vine pe fondul unei aprecieri recente a coroanei cehe, dar și a unei persistente scumpiri a serviciilor, care au crescut cu peste 5%.

Încă din luna decembrie, Banca Națională a Cehiei a aplicat reduceri consecutive ale dobânzii de referință, totalizând 175 de puncte de bază.

În Polonia însă perspectivele politicii monetare rămân prudente. Un reprezentant al Consiliului Monetar a sugerat posibilitatea unor reduceri „responsabile” de dobânzi în trimestrul al doilea al anului viitor, deci abia în 2025.

Între timp, Banca Centrală a Poloniei a menținut dobânda de referință la 5,75% pentru opt luni consecutive, ceea ce reflectă incertitudinile legate de inflație. Guvernatorul polonez a subliniat recent că șansele de reducere a dobânzilor în 2024 sunt „zero”, indicând astfel o abordare conservatoare în gestionarea inflației și susținerea stabilității economice.

La noi, BNR a menținut dobânda de politică monetară la 7%, însă specialiaștii susțin că e posibil că la următoarea ședință să avem parte de prima scădere, după o perioadă lungă în care nu s-a schimbat nimic.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: