VIDEO Aurel Cazacu, expert militar: România trebuie să demareze planurile de dotare

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat oficial retragerea sa din cursa pentru șefia NATO. Decizia are implicații majore în contextul geopolitic actual, fiind analizată de experți în securitate și politică externă.

Aurel Cazacu, expert în securitate, a comentat situația în emisiunea „Puterea Știrilor”, evidențiind complexitatea contextului regional și internațional. El a subliniat importanța unei dotări militare corespunzătoare pentru România, menționând că aceasta nu numai că descurajează inamicii, dar contribuie și la dezvoltarea economică a țării.

„Ar fi fost bine să ocupe și ar fi bine să ocupe o funcție, că e român, a fost președintele României ș.a.m.d. Acolo sunt alte interese, acolo e vorba de bani mulți. Trebuie să avem mare grijă asupra României. Să nu uităm în acest moment, Serbia, Ungaria, Austria sunt pro-ruși, dincolo e Rusia.

Să nu uităm că la o săptămână după ce președintele Chinei a fost în cele trei țări, Franța,Ungaria și Serbia, din Rusia s-a transmis un semnal către Bulgaria ce bine ar fi pentru Bulgaria să devină și ea o țară similară cu atitudine a Ungariei, ca țară NATO. Deci sunt multe aspecte, lucrurile-s foarte complicate. Să nu uităm că avem alegeri în Moldova. Să nu uităm că și președintele Biden a spus acum câteva zile că războiul va mai dura cel puțin 6 ani, cât este primul mandat al lui Putin. Să nu uităm că președintele Chinei a fost ales. Uitați-vă ce se întâmplă în Asia. Deci sunt lucruri foarte complexe și mă întorc la elementul de bază. Noi trebuie să ne dotăm pentru că prin dotare descurajăm inamicul”. a spus Cazacu

Cazacu a subliniat necesitatea relansării industriei de apărare românești, integrată în planurile de dotare militară, afirmând că acest demers va atrage parteneri importanți din NATO, precum SUA, Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, pentru a produce în România. Expertul a mai adăugat că prin aceste eforturi, tineretul românesc va fi încurajat să rămână în țară, având acces la cele mai înalte tehnologii și oportunități de dezvoltare profesională, atât în sectorul militar, cât și în cel civil.

„Noi trebuie să avem grijă  pentru că războiul și dotarea înseamnă dezvoltare economică și trebuie ca prin dotare să arătăm tineretului că putem, în caz de război să îl apărăm și România să nu se mai depopuleze prin plecarea tinerilor în Occident.

România trebuie să demareze planurile de dotare. Noi relansăm industria românească prin relansare industriei de apărare, ca parte a sistemului de dotare, de asigurare a service-ului, a piețelor de schimb, a training-ului specialiștilor ș.a.m.d. trebuie să relansăm acest proces care este foarte important. Și eu vă garantez că toți partenerii din NATO, cei mai importanți America, Franța, Anglia, Germania, Italia, toți vor să ne sprijine, să vină să producă în România. Este un lucru foarte important și de asemenea trebuie pornit un plan și lumea să înțeleagă că prin realizarea unui sistem de salarizare bun pentru soldați și pentru ofițeri și generali, pentru personalul armatei, nu este o risipă de bani, pentru că acești oameni, în caz de război, riscă viața. Ei când pleacă la luptă, nu trebuie să se mai gândească că soția n-are bani de medicamente pentru copii.

Nu este o risipă de bani prin plata și prin grija pe care trebuie să o acordăm armatei și membrilor Armatei Române, pentru că ei acolo riscă viața și mai ales că pot fi pierderi. Datorită faptului că, cum să vă spun, elementele de natură psihologică nu trebuie să-i facă să se gândească la alte lucruri, trebuie să se gândească să își apere țara și să-și apere viața ca să poată să-și ducă la îndeplinire misiunile pe care le au. Deci salarizarea mare sau creșterea unor salarii sau asigurarea unui venit corespunzător nu este o pierdere pentru România. De asemenea, prin dezvoltarea industriei românești de apărare ca bază a dezvoltării industriei românești, avem o ocazie ca toți tinerii și toți cei care datorită dotări armatei au acces la cea mai înaltă tehnologie existentă, acuma pot oricând să se ducă spre zona civilă, să lucreze și să facă față, pentru că este foarte important acest lucru”. a subliniat expertul în apărare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: