„Majorarea salariului minim este totodată o veste bună și o veste proastă.
Vestea bună este legată de faptul că va fi stabilită, o singură dată pe an, în baza unei formule bătute în cuie.
Practic vom evita de acum încolo, ca politicienii, din pix, în funcție de interesele lor electorale, să modifice salariul minim deoarece așa își doresc: 100-200 lei, de la o lună la alta.
Anul acesta, salariul minim pe economie crește practic de trei ori, ceea ce este aberant, din punct de vedere economic.
E foarte greu pentru multe companii să țină pasul cu aceste creșteri salariale decise de Guvern. Să nu uităm că și anul trecut salariul minim a crescut de două ori. Aceasta este vestea bună.
Vestea proastă este că toate aceste creșteri salariale le vom vedea, din păcate, în inflație, pentru că marea majoritate a companiilor vor muta aceste creșteri salariale în prețul produselor, serviciilor pe care le comercializează.
Guvernul nu a făcut un studiu de impact
Mai mult decât atât, această creștere salarială asociată salariului minim european nu a fost discutată cu patronatele. Încă nu știm cum arată formula, încă nu știm ce va însemna concret, din punct de vedere financiar, această decizie. Practic, e o ecuație cu foarte multe necunoscute, cu efecte pe care Guvernul nu le anticipează. Nu s-au gândit, nu au făcut un studiu de impact.
Foarte mulți români se vor trezi fără bonuri de masă, începând cu 1 iulie
Guvernul a uitat să modifice și cota maximă de deducere pe care o asociază veniturilor. Practic, foarte mulți români se vor trezi fără bonuri de masă începând cu 1 iulie, dacă Guvernul nu va mări această cotă de venituri de la 4000, la 4.500 sau chiar 4.800 lei.
E o decizie pe care Guvernul a uitat să o ia și care va duce firmele în situația ori de-a opta pentru facilitatea fiscală de 300 lei și să taie bonurile de masă, ori să deducă salariile oamenilor, inclusiv bonurile de masă, pentru a reuși să plătească pe salariul minim pe economie.
Comisia Europeană a spus foarte clar: strângeți cureaua!
CE a spus: asigurați-vă că nu mai cheltuiți în neștire, fără nicio noimă, banii pe care îi aveți la dispoziție. Nu mai creșteți datoria publică cu cel mai ridicat ritm din Europa și asigurați-vă că aveți bani cu care să acoperiți toate tot ceea ce vă propuneți ca proiecte noi.
În momentul de față, suntem într-un ritm infernal de împrumuturi!
Avem cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeană la împrumuturi și trăim, practic, din împrumuturi, în condițiile în care din economie, pe fondul creșterii taxelor de la 1 ianuarie, încasările efective sunt mai mici față de cele prognozate.
De la 1 ianuarie 2025 vom vedea averse puternice de creșteri de taxe. Probabil va crește TVA-ul de la 19 la 21% probabil vor fi eliminate cotele reduse de TVA de 5% și 9% aferente medicamentelor, alimentelor.
Mai există varianta de a crește taxele din nou, pe afaceri, pentru cei care aduc venituri în economie. Adică acel impozit de 10% pe care îl plătim în momentul de față pe venituri s-ar putea să crească la 16%, iar pe dividende să crească de la 8% la 10% sau la chiar la 16% .
Taxele pe case, pe mașini cu siguranță vor crește de la 1 ianuarie
Dincolo de toate astea, taxele pe case, pe mașini cu siguranță vor crește de la 1 ianuarie, pentru că se va schimbă modul de calcul. De exemplu, la un apartament, impozitul nu va mai fi calculat în funcție de suprafața locuinței ci de valoarea ei de piață”, avertizează experul în economie de piață.
Executivul a aprobat legea pentru stabilirea salariilor minime europene
Guvernul a aprobat, vineri, legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.
Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către ParlamentulRomâniei în regim de urgenţă, mai transmite Ministerul Muncii, pe pagina de Facebook a Instituţiei.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a #salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu, conform sursei citate.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News