Liceele și colegiile care nu au clase primare pot organiza testări pentru înscrierea elevilor în clasa a V-a. Prevederea face parte din noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) și se află în dezbatere publică.
Inițial, s-a dorit ca aceste înscrieri la clasa a V-a să nu să mai facă în urma susținerii unui examen, ci doar pe baza unui portofoliu educațional precum diplome Comper, premiul I în clasele I-IV etc. Motivul? Copiii sunt prea mici pentru a fi supuși unui astfel de stres emoțional. Acum se pare că s-a revenit asupra acestei decizii iar autoritățile dau din nou undă verde examenului „pe bune”.
Profesoara Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național „Grigore Moisil”, cel mai bun liceu din Capitală după media de anul trecut de la Evaluarea Națională, a explicat pentru „Adevărul” necesitatea unui astfel de examen.
„Noi am optat pentru învățământul gimnazial încă din anul 2011. Avem două clase de-a V-a cu care mergem până într-a XII-a căci elevii noștri, odată admiși, continuă la noi și studiile liceale. Majoritatea”.
Cum se desfășoară un astfel de examen? „Examenul este organizat la nivel de școală, iar subiectele sunt propuse de profesorii noștri. Ne rezervăm dreptul de a alege un anumit nivel de dificultate și, recunosc, la Moisil examenul este, poate, cel mai dificil concurs din București. Avem pretenții foarte mari, un nivel foarte ridicat, copii excepționali și ne dorim să rămânem așa”.
Cum este organizat un examen de admitere în clasa a V-a
Examenul de admitere în clasa a V-a se organizează la nivel de școală pentru că fiecare școală își dorește un anumit nivel de performanță. „Avem o anumită metodologie în care precizăm cum se desfășoară examenul, de ce documente este nevoie la înscriere, care este bibliografia, care este perioada de înscriere etc. Apoi, publicăm pe site-ul școlii calendarul examenelor. La noi, se dă test la Limba română și Matematică. Dar subiectele sunt dificile, la nivel de olimpiadă”, explică prof. Dana Bobocea. „De asemenea, publicăm și mai multe variante de subiecte, tocmai pentru ca elevii să știe care este nivelul, ce li se cere, ce așteptări avem din partea lor. Totul este foarte transparent”.
În ziua examenului, mai spune directoarea, profesorii care fac parte din comisia de elaborare a subiectelor fac trei propuneri de subiecte și se extrage o variantă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News