Moșii de vară 2024: Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Ce se pune în pachetele de pomană

Sursa foto: Unsplash

Moșii de vară 2024, sărbătoarea în care îi pomenim pe cei plecați dintre noi, pică pe 22 iunie, cu o zi înainte de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt.

Moșii de vară mai sunt cunoscuți în popor și sub denumirea de Sâmbăta Morților și vin cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă an de an. De Moșii de vară, oamenii fac pachete și dau de pomană în numele celor plecați dintre noi. Ei merg la Biserică pentru Sfintele Liturghii și slujbele de pomenire ale celor trecuți în neființă, sfințesc bucatele și le oferă celor nevoiași.

Moșii de Vară 2024, pe 22 iunie

Anul acesta, Moșii de vară 2024 pică pe 22 iunie, iar pe 23 iunie se sărbătoresc Rusaliile. Se știe că ziua de sâmbătă a fost declarată, în mod neoficial, de către Biserica Ortodoxă drept zi de pomenire a morților.

Există două sâmbete care sunt dedicate special pomenirii generale a celor trecuți în neființă: Sâmbătă dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Prima este cunoscută drept Moșii de iarnă, iar a doua drept Moșii de vară. Ambele sâmbete sunt extrem de importante în Biserică și pentru credincioși, care fac pregătiri pentru a da de pomană și a cinsti memoria celor plecați dintre noi.

De regulă, femeile se pregătesc cu preparate precum colivă, cozonaci, colaci, prăjituri și multe altele pentru a face pachețele. Acestea sunt duse la Biserică pentru a fi sfințite, apoi se împart cunoscuților și nevoiașilor în memoria celor decedați.

Este o zi dedicată sufletelor celor trecuți la cele veșnice, iar Moșii de vară sunt dedicați rugăciunii pentru ei, ca aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Se spune că oamenii dau de pomană ca să convingă sufletele celor morți să se întoarcă de unde au venit, pentru că ele ar umbla libere de la Înviere până la Rusalii.

Prin gesturi precum ofrande, pomeni, curățarea mormintelor, tămâierea acestora și arderea de lumini, se spune că oamenii conving aceste suflete să se întoarcă în pace de unde au venit.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: