Statele UE nu au aprobat concluziile privind viitorul agriculturii, din cauza opoziţiei României

Sursa foto: X

Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să aprobe luni concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziţiei României la acest text şi a abţinerii Slovaciei, relatează agenţia EFE.

„Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni n.r), şi nu înainte, am văzut că delegaţia României nu a putut susţine textul”, a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă ce a urmat reuniunii miniştrilor din acest sector, ce a avut loc la Luxemburg, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară prezidează semestrul acesta Consiliul UE.

România s-a opus textului din cauza convergenţei externe în plăţile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). În practică, acest mecanism presupune că ţările mai puţin bogate din clubul comunitar, majoritatea din est, primesc un nivel mai redus de ajutoare directe din PAC. Slovacia, la rândul său, s-a abţinut, astfel că textul cu concluziile a primit aprobarea din partea a 25 de state membre şi nu a putut avansa.

„Delegaţia română şi, în mai mică măsură, şi delegaţia slovacă, să fim mai precişi, pentru că şi Slovacia şi-a exprimat punctul de vedere în acest sens, au dificultăţi cu menţinerea convergenţei externe şi vor să putem elimina rapid acest mecanism de convergenţă externă pentru a avea un ajutor identic la nivelul tuturor agricultorilor europeni”, a explicat Clarinval.

Ministrul belgian a explicat că proiectul de concluzii subliniază „rolul cheie al sectorului agricol pentru garantarea securităţii alimentare şi autonomiei strategice”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: