Sociologul Vladimir Ionaș a criticat prelungirea discuțiilor privind datele alegerilor prezidențiale. El a subliniat că discuțiile prelungite privind datele alegerilor creează nervozitate și dezamăgire în rândul electoratului, în special când acestea vin de la partidele mari care susțin de ani de zile ideea de stabilitate.
„Oricare ar fi miza, din punctul meu de vedere, efectele negative ale acestor discuții sunt și mai mari, pentru că evident că frustrarea în rândul societății va crește în momentul în care cetățenii văd că blocajul în coaliție vine de la o discuție sterilă pentru electorat. Electoratul nu este atât de interesat despre data alegerilor, cât mai degrabă ar vrea să cunoască cine sunt candidații la alegerile prezidențiale. În momentul în care vezi că cele mai mari partide din România, care vorbesc de ani de zile despre stabilitate, se blochează în astfel de discuții, creează evident nervozitate, supărare, dezamăgire în rândul electoratului. De aceea nu înțeleg de ce se prelungește atât de mult discuția.
Ei ar trebui să facă tot ce este posibil ca în această săptămână să vină cu un calendar foarte clar, oricare ar fi el, pentru că ulterior este nevoie ca toate partidele să vină în fața electoratului oficial cu candidații, pentru ca acea campanie electorală neoficială să poată începe. Oamenii asta așteaptă numele candidaților, să-și poată cristaliza opțiunile de vot, să știe mai degrabă către care dintre candidați se îndreaptă. Până la urmă, cred că fiecare partid în momentul în care solicită sau vine cu aceste propuneri referitoare la data alegerilor, are câte o strategie, își gândește strategia în funcție de interesele lor. Probabil Partidul Social Democrat consideră că organizarea mai rapidă a alegerilor ar prinde alte partide din opoziție nepregătite. Ar avea încă echipele din teritoriu angrenate în campanie și rezultatele la locale le dau încredere.” a declarat sociologul.
Sociologul a adăugat că partidele politice ar trebui să se concentreze pe prezentarea unui calendar clar pentru alegeri, indiferent de data stabilită și că PNL ar prefera o perioadă mai lungă pentru a-și reorganiza echipele din teren.
„PNL-ul probabil consideră că are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru alegerile prezidențiale. Are nevoie ca cei din teritoriu să primească o pauză pentru a se reorganiza. Asta, repet, ține de strategiile pe care fiecare partid și le face. Pe de altă parte, data alegerilor este o decizie politică pe care cei care guvernează trebuie să și-o asume, dar, repet, trebuie să și-o asume fără să treacă prin aceste discuții publice care evident că pentru mass-media reprezintă un interes major, dar care, repet, nu au un efect de liniștire a populației ba din contră.” a spus Ionaș.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News