Analistul economic Adrian Negrescu critică e-TVA: Statul are nevoie de bani și taie în carne vie

Sursă foto: Facebook / ANAF

Ministerul Finanțelor va aduce o serie de modificări semnificative modulului e-TVA, în urma discuțiilor din ziua anterioară cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), anunță ministrul Marcel Boloș. Momentan, e-TVA a stârnit o serie de reacții în lanț, cele mai multe critici venind de la mediul privat. De asemenea, asociații ale contabililor au anunțat că se unesc pentru a declanșa, în premieră, un marș până în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal pentru eliminarea e-TVA.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit pentru PS News despre măsura e-TVA. În viziunea sa, e-TVA e una dintre cele mai toxice și lipsite de sens măsuri adoptată vreodată de Ministerul Finanțelor.

„La prima vedere, e-TVA pare o soluţie ideală pentru a sincroniza datele firmelor cu cele ale ANAF, cu scopul de a elimina, digital, orice probleme din zona de TVA. Dincolo de scopul nobil, în sine, de a digitaliza toate formalităţile de plată a taxelor către stat, e-TVA se dovedeşte a fi, în momentul de faţă, o dovadă clară a incompetenţei celor care decid în Ministerul de Finanţe.

E o dovadă că oamenii de acolo habar nu au cum se calculează taxele, cu ce se ocupă contabilii, cum se fac plăţile în economie.

În loc să facă lucrurile cât mai simple, prin digitalizare, Ministerul Finanțelor inventează noi formulare, noi proceduri care fac și mai birocratic procesul de taxare.

Așa zișii profesionişti din Ministerul Finanţelor mai ignoră o altă situaţie elementară – că multe firme au optat pentru plata TVA la încasarea facturilor. Prin noua ordonanţă, practic li se ia acest drept, iar efectele vor fi dezastruoase.

Antreprenorii vor trebui să vină cu bani de acasă ca să plătească TVA-ul înainte să încaseze de la client. O aberaţie care va îngropa sute de mii de firme mici şi mijlocii.

De ce face statul asta? Pentru că are nevoie de bani acum și nu îl interesează nimic altceva.

Au sau nu au date? Dincolo de justificările penibile ale ministrului Boloş, care a încercat să justifice introducerea e-TVA prin gaura uriaşă de încasări a statului pe zona de TVA, pare că ministrul nu ştie un lucru elementar – faptul că ANAF va colecta toate datele complete din zona e-urilor noi introduse abia de la 1 ianuarie 2025.

Altfel spus, fără să aibă toate datele de la firme, ANAF va trimite firmelor sute de mii de deconturi precompletate privind plata TVA fără să aibă toate datele necesare. Iar firmele, în termen de 10 zile, sub imperiul amenzilor, să încerce să desluşească cum a ajuns Fiscul la acele date.

În mod normal, ar trebui ca decontul precompletat de TVA să cuprindă şi datele exacte, fără nelămuriri, privind modul de calcul al ANAF.

În plus, în loc să lase firmelor un termen mai lung, de 45 de zile, să vină cu clarificări, să ceară ANAF-ului informaţii etc., statul va veni cu amenzi. Pentru că, de fapt, pare că acesta este scopul e-TVA, să crească încasările din amenzi.

În esență, e-TVA e una dintre cele mai toxice și lipsite de sens măsuri adoptată vreodată de Ministerul Finanțelor, o decizie care va provoca efecte negative uriașe în economie”, a spus analistul economic Adrian Negrescu.

 

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: