Biden vs. Trump. De ce „este o dezbatere atipică pentru confruntările de la alegerile prezidențiale”

Sursa foto: Flickr

Prima dezbatere prezidențială din SUA: Confruntarea dintre Joe Biden și Donald Trump are șanse mari să devină cea mai dură, din istoria Americii, relatează CNN. 

Politologul Cristian Pîrvulescu  a spus, pentru PS News, că ceea ce trebuie să demonstreze, în această dezbatere, fiecare dintre cei doi, va ajuta nehotărâții din America să schimbe, poate, balanța.
CRISTIAN PÎRVULESCU.
SURSA FOTO: INQUAM / ILONA ANDREI

„Este o dezbatere atipică pentru confruntările de la alegerile prezidențiale, pentru că este foarte bine încadrată, ceea ce evident, va limita aplombul antisistem al populiștilor lui Trump. Dezbaterea va dura 90min.

Este foarte bine cronometrat totul, nu există public, deci sunt o mulțime de elemente care o fac atipică. Cei doi au mize diferite ceea ce o face o reuniune importantă și plină de riscuri. Biden trebuie să convingă că nu este atât de bătrân, adică, incapabil să-și îndeplinească funcția (diferența dintre ei este doar de 4 ani).

Trump, care nu este văzut atât de bătrân deși este bătrân, adică are vârsta pe care o avea Biden în timpul confruntării precedente, chiar e puțin mai în vârstă, trebuie să convingă că este capabil.

Jumătate de Americă îl consideră incapabil, gregar și va trebui să convingă de capabilitatea sa. Deci amândoi au ceva de de demonstrat.

Biden nu este un mare vorbitor, dar nici Trump. Modul în care a fost foarte bine negociat, formatul, prezintă avantaje pentru fiecare dintre ei. Trump a înțeles care sunt riscurile. Și-a schimbat puțin poziția față de Biden, care nu mai este prezentat ca fiind o persoană incapabilă să gândească, o marionetă în zona statului paralel, deep-state.

Biden este puțin relaxat, deoarece această dezbatere este cu doar 2 săptămâni înaintea verdictului din procesul de la New York ( n.r. a procesul lui Donald Trump despre plata trimisă actriței porno Stormy Daniels în timpul campaniei electorale din 2016).

Ca un fel de reacție, pentru că republicanii consideră că a fost un proces politic, au venit foarte mulți bani care să-i sprijine campania lui Trump. Cu toate astea, situația sondajelor de opinie este cât se poate de neclară, ei fiind la egalitate. Și atunci va conta enorm ceea ce se va întâmpla astăzi și în următoarea dezbatere.

Nu va fi ceea ce va influența în mod categoric votul, dar va conta pentru acea porțiune de nehotărâți din cele două partide și din rândul celor care nu sunt înregistrați, pentru că acolo se dă bătălia, în centrul vieții politice americane, la cei care pot oricând să gliseze de la un partid la altul”, este opinia lui Cristian Pîrvulescu.

Confruntarea de joi seară din Atlanta dintre Joe Biden și Donald Trump are șanse mari să devină cea mai dură dezbatere prezidențială din istoria SUA, relatează CNN.

Pentru prima dată, un președinte în exercițiu și un fost președinte se vor înfrunta în fața a milioane de telespectatori, într-o întâlnire care va avea loc mult mai devreme decât în mod normal – chiar înainte de convențiile partidelor.

Confruntarea găzduită de CNN  este cea mai bună șansă a lui Biden de a schimba o candidatură la realegere pe care este în mare pericol să o piardă, deoarece se străduiește să convingă alegătorii că a oferit normalitatea politică și economică pe care a promis-o în 2020.

De când senatorul John F. Kennedy și vicepreședintele Richard Nixon au organizat prima dezbatere televizată în campania din 1960, au avut loc alegeri extrem de strânse, care au îndreptat țara pe un curs complet diferit. Însă mizele din 2024 sunt mai mari ca oricând din cauza încercării lui Trump de a perturba transferul pașnic de putere pe baza unor afirmații false de fraudă în alegerile din 2020 și a promisiunii sale de a conduce o președinție a răzbunării personale nemaiîntâlnită până acum dacă va câștiga în noiembrie.

Dacă senatorul John Kerry l-ar fi învins pe președintele George W. Bush în 2004 sau dacă fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney l-ar fi făcut pe președintele Barack Obama un președinte cu un singur mandat în 2012, ar fi avut loc o schimbare politică semnificativă. Dar caracterul republicii și poziția sa globală nu s-ar fi modificat fundamental. Această regulă nu se mai aplică la alegerile actuale.

Impulsul de om puternic al lui Trump – întruchipat de afirmația sa în fața Curții Supreme că președinții au o putere aproape nelimitată, precum și de un proiect pentru noi politici dure privind imigrația, economia și politica externă – înseamnă că un al doilea mandat ar putea aduce perturbări masive.

Democrații speră ca Biden, în vârstă de 81 de ani, să dea dovadă de vitalitate și acuitate, în contextul îngrijorărilor legate de vârsta sa. Cea mai mare responsabilitate a lui Trump, în vârstă de 78 de ani, ar putea fi el însuși. Prestația sa ar putea confirma avertismentele lui Biden că este prea „nebun” pentru a fi președinte.

Este de așteptat ca Biden să îl atace pe Trump în privința avortului – unul dintre puținele domenii politice în care îl depășește pe fostul președinte – și pe tema admirației fostului președinte pentru dictatorii străini.

Trump a semnalat deja că va descrie America lui Biden în termeni distopici, afectată de o imigrație necontrolată, de o criminalitate galopantă și de probleme economice crunte. Cel mai extraordinar aspect al dezbaterii este faptul că aceasta are loc la mai puțin de o lună după ce Trump a fost condamnat într-un caz penal în New York.

Biden a subliniat deja verdictul de vinovăție în cadrul evenimentelor de campanie, însă Trump insistă că este victima unei încercări de a folosi sistemul juridic pentru a interveni în alegeri.

Ambii candidați se confruntă cu o presiune extremă

Ambii candidați vor încerca să evite gafele din seara dezbaterii sau ciudățeniile personale care au devenit adesea virale și au dominat acoperirea mediatică critică post-dezbatere, care contribuie la consolidarea percepțiilor despre cine a câștigat și cine a pierdut în mintea alegătorilor.

Gesturile teatrale ale vicepreședintelui Al Gore în 2000 și privirea nesăbuită a președintelui George H.W. Bush asupra ceasului în 1992 au devenit embleme ale campaniilor pierdute.

Riscurile sunt acum mult mai mari din cauza rețelelor sociale.

Dezbaterile prezidențiale nu decid întotdeauna cine câștigă în noiembrie. Dar tensiunea din jurul primei dezbateri din acest an este palpabilă.

„Cu cât alegerile sunt mai apropiate, cu atât este mai mare șansa ca o dezbatere să le influențeze”, a declarat Aaron Kall, directorul dezbaterilor de la Universitatea din Michigan, care a realizat un studiu aprofundat al fiecărei dezbateri prezidențiale.

Nici Trump și nici Biden nu au mai participat la dezbateri de la confruntarea lor finală din campania din 2020, perturbată de pandemie.

Președintele Biden s-a pregătit la Camp Camp David cu consilierii săi, stabilind strategii pentru a face față celui mai dur adversar din istorie. Alimentat cu lasagna și tacos, el a luat parte la dezbateri simulate, s-a scufundat în briefinguri și a încercat să anticipeze întorsăturile și diversiunile nebunești ale lui Trump.

Fostul președinte urăște dezbaterile simulate și, în schimb, și-a perfecționat pregătirea la mitinguri și evenimente, având încredere în instinctele și intuiția sa și într-un simț feroce al slăbiciunii politice a unui adversar. Cu toate acestea, el a făcut repetiții cu asistenții și cu unii potențiali candidați la funcția de vicepreședinte, inclusiv senatorul de Ohio J.D. J.D. Vance și senatorul de Florida Marco Rubio.

Biden a ridicat miza dezbaterii la un nivel superior celui cu care s-a confruntat orice președinte modern. El susține că Trump este un criminal în care ceva a „cedat” și care este prea periculos și nesăbuit pentru a fi lăsat înapoi la Casa Albă. De asemenea, el l-a criticat pe Trump pentru utilizarea unui limbaj nazist și a avertizat că democrația și libertatea sunt în joc, împreună cu capacitatea „Noi, poporul”, de a modela destinul Americii.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: