VIDEO  Andrei Caramitru: Nicușor Dan e o cauză pierdută, nu te poți baza pe el, e incapabil să negocieze cu cineva

Contactat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Andrei Caramitru a comentat evenimentele recente din USR, respectiv alegerea Elenei Lasconi la conducerea partidului, dar și o posibilă implicare a lui Nicușor Dan, cu toate că acesta a declarat că își dorește în continuare să rămână un primar independent.

„E greu de zis. Adică independent politic cred că e. Vorbește efectiv cu toate partidele și încearcă să negocieze diverse lucruri. Problema este că în realitate nu este un om politic. Da, un om politic trebuie să facă nu știu și compromisuri,  să asculte  ce vor oamenii, să reprezinte cumva un anumit consens. Nicușor Dan merge cum vrea el, deci merge până în pânzele albe, nu are niciun fel de capacitate de, nu știu, de moderație. Deci părerea mea este că ar fi o catastrofă să intre pe scena mare politică și chiar un pericol, pentru că reprezintă o mișcare, dacă vreți talibanică, anti-business, cumva un fel de om extrem, de fapt împotriva antreprenorilor, ceea ce nu cred că este un lucru bun să spun sincer, dar cred că va rămâne la primărie, și nu va avea  niciun fel de majoritate în consiliu sau foarte greu va avea. Nu are nici un primar de sector care să fie al lui. Deci, cumva, practic, va fi izolat pe parcurs. Rolul lui, de fapt, expiră, pentru că el a existat acolo doar ca să nu fie Firea primar. Deci nu, n-aș paria pe Nicușor Dan”, a afirmat Andrei Caramitru.

Legat de o posibilă candidatură a lui Nicușor Dan la prezidențiale, invitatul spune că acesta a făcut în acel discurs o referire la un posibil șantaj.

„El a zis, atunci: domnule, dați-mi toată puterea din București pe mână. Ceea ce înseamnă pentru el zona asta de unbanism. Asta era miza lui. A mai spus că vrea mai mulți bani. Deci de la primăria de sector să se mute banii la mine și, doi, autorizațiile de construcție să fie tot în pixul lui, deci, practic, o eliminare a sectoarelor, care e o treabă totalmente utopică. Trebuie schimbate toate legile, de ce ar avea cineva nevoie de așa ceva? Dar el a dat cu pumnul în masă, în ideea, probabil, că-l va susține Ciucă, cred, cam asta e ideea. Deci va susține PNL-ul dacă se întâmplă lucruri, dacă nu, candidează, dar eu nu cred că se poate organiza așa și oricum e un șantaj în gol pentru că, repet, n-are nicio majoritate acolo și în cel mai rău caz n-o să-i voteze niciun fel de proiect”, a completat Andrei Caramitru.

La întrebarea ce va însemna pentru bucureșteni acest lucru, respectiv patru ani fără proiecte, acesta a ținut să amintească felul cum s-a votat în capitală, la alegerile din 9 iunie.

„Este o mare prostie ce s-a întâmplat, vă spun sincer, pentru că s-a  votat pe bază de emoție și nu pe bază de valori. Adică el se luptă cu mafia imobiliară, termen inventat de Vadim  Tudor, dacă țineți minte, el a marșat exact pe direcția asta. Pe de altă parte, alegătorii nu au fost convinși absolut deloc de contracandidații lui Nicușor Dan. Problema este că, la urma urmei, trebuie să se întâmple ceva. Bucureștiul este un oraș extrem de bogat. Vorbim de un buget combinat de două, patru, cinci miliarde de euro. Suma este absolut imensă, mai mult decât Milano sau, eu știu, Budapesta, dar nu vedem nimic cum trebuie. Adică arată orașul groaznic și este o luptă de-asta surdă pe niște ideologii, prostii, nebunie care nu duce la nimic. Primarul ar trebui să fie un gospodar, să aibă grijă de oraș să fie frumos, să curețe drumurile, fațadele, să se ocupe de STB. Adică astea sunt temele, nu povești și ideologii, aici cred că-i marea nenorocire, acuma când, după ani chiar nu s-a întâmplat nimic. Asta s-a întâmplat de exemplu la Sector 1, unde fix pe modelul ăsta, doamna Clotilde Armand a făcut un scandal de nedescris și n-a fost dispusă la niciun fel de flexibilitate cu nimeni în consiliu. Or, asta a dus la zero investiții timp de patru ani. Cred că sunt acum 1.000.000.000 lei în cont, bani care stau, care nu au fost cheltuiți pentru că nu a putut veni cu niciun proiect sau consiliul i-a fost împotrivă… Mie mi-e teamă că va fi același scenariu și la nivelul Primăriei Capitalei. Da, eu am vorbit cu mai mulți oameni, ei spun că da, or să se mai rezolve problemele, o să negociem cu Nicușor ceva, că poate vrea să facă totuși ceva. Nu, eu le doresc mult succes, probabil că nu îl cunosc personal. Nu va negocia, sau va bloca orice”, a adăugat invitatul.

Legat de capacitatea primarului de a negocia în general, Andrei Caramitru subliniază că aceasta este nulă.

„N-a putut nimeni niciodată, nici în interiorul USR-ului, nici după. Nu se poate negocia și nu te poți baza pe el, spunea primarul de la Sectorul 6. Dacă s-a negociat cu el să fie susținut de PNL, ce proiecte să aibă, PNL-ul i-a votat proiectele în consiliu, dar după aia imediat nu a mai răspuns la telefon niciodată. Deci, dacă ai tipul ăsta de de soluționare, cum poate să aibă cineva încredere, cum să negocieze ceva cu tine? E imposibil, e clar că nu livrează. La nicio negociere de bate palma, primește ce vrea el, după aia el vine cu alte cerințe și tot așa. Deci e o cauză pierdută, din punctul meu de vedere, e păcat pentru oraș”, a explicat invitatul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: