Posibila strategie a lui Emmanuel Macron pentru alegerile legislative

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După dizolvarea Adunării Naționale, există un mare risc ca liderul de la Palatul Élysée să-și încheie mandatul înainte de vreme, potrivit presei franceze. La șapte ani de la aderarea sa la putere, cu obiectivul declarat de a regenera viața politică franceză, președintele Emmanuel Macron și-a dobândit reputația de a risca, deseori, pe plan politic.

Dar, dizolvarea Adunării Naționale și decizia sa de a convoca alegeri legislative anticipate, după eșecul la alegerile europene, constituie, fără îndoială, cel mai mare risc de la venirea la putere, în 2017.

Are, oare, președintele francez, un plan solid, bine stabilit?

 

Strategia lui Emmanuel Macron explicată, pentru PS News, de Rareș Bogdan

 

Sursa Foto: PS News

„Emmanuel Macron, după ce a câștigat al 2-lea mandat la nivelul președinției franceze, a avut un boost de imagine. Doar că măsurile pe migrație, în Franța, se confruntă cu o problemă extrem de serioasă a celor peste 12 milioane de cetățeni veniți din vechile colonii franceze: Algeria, Liban, Tunisia, Mali ș.a.m.d. plus țările din Africa meridională.

Există o anumită reacție a societății franceze care a dus spre o zonă ultra suveranistă, extremistă, astfel încât partidul lui Marie Le Pen și al tânărului Bardella a luat un scor istoric la aceste alegeri. Un scor uriaș. Și pe acest context și pe insatisfacția, din punct de vedere economic, din punct de vedere social, sigur că Emmanuel Macron a avut o cădere de imagine, dar a mai avut astfel de momente și s-a reinventat.

Prin alegerile anticipate declanșate, Macron încearcă o stratagemă: aceea de a plasa puterea pentru următoarea perioadă celor din Frontul Național (care, foarte probabil vor câștiga alegerile) tocmai pentru a-i lăsa la guvernare.

Pentru că din opoziție e mai simplu, fără să conduci nimic, niciodată. Ei nu câștigă primării, nu câștigă provincii, nu câștigă regiuni, nu câștigă arondismente.

Și atunci, Macron vine cu o strategie foarte interesantă în care spune „Domnilor, ia preluați voi să vedem cum guvernați”. Foarte probabil, asta e strategia lui. Și în momentul acela, nu vor avea soluții, pentru că aberațiile promovate sunt absolut incredibile pentru o țară cu istoria Franței și cu sănătatea democrației franceze.

Și se vor întâmpla lucrurile la fel ca și în  cazul „Cinci stele” în Italia, care a luat 34% la alegeri și a ajuns, anul ăsta, să obțină 5,6%, după 8 ani de existenta. Dar au fost 4 ani la guvernare și lumea și-a dat seama că, de fapt, vorbele goale,  fără acoperire în actul de guvernare vor fi sancționate imediat.

E foarte important pentru un lider să aibă curaj. Macron a avut curaj, venind cu o mișcare extrem de agresivă, de a provoca alegeri anticipate care, foarte probabil, vor fi câștigate de către Frontul Național.

Acest lucru are riscuri, sigur, pentru Franța, dar riscuri mai puține decât decât în alte țări, deoarece regimul francez, la fel ca regimul american, este regim prezidențial. Președintele are și rol executiv.

Deci, Emmanuel Macron va avea puterea, prin Constituție, să cenzureze și să blocheze anumite acte care vor fi eventual periculoase pentru politica franceză sau pentru societatea franceză.

Europa a mai trecut. prin asta. Să sperăm că… consecințele nu vor fi la fel de dezastruoase. Dar în anii 30 și 40, a mai fost acest val al extremismului. Este, la scara istoriei, ciclic, iar în momentul ăsta există un val de extremism, atât de dreapta, cât și de stânga, care este periculos pentru stabilitatea continentului și pentru politicile europene și pentru ceea ce reprezintă Europa Comună: un tărâm al toleranței, al stabilității și al conviețuirii interetnice și interreligioase, interculturale.

Sper ca lucrul ăsta să nu fie unul care să ducă la mișcări agresive și la dezintegrarea a ceea ce înseamnă Europa comună.

Până la urmă, partidele suveraniste anunțau că vor obține 200 de locuri din actualul Parlament. Ele nu au reușit să obțină decât sub 150″, spune Rareș Bogdan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: