Capitala Indiei, New Delhi, afectată la începutul acestei luni de unul dintre cele mai severe episoade de caniculă din istoria sa, a fost lovită de ploi torenţiale fără precedent în ultimele decenii, precipitaţiile căzute în 24 de ore depăşind media din iunie a oraşului, transmite vineri Reuters.
Ploile torenţiale au provocat prăbuşirea fatală a acoperişului unui aeroport, au perturbat zborurile, au condus la închiderea unei staţii de metrou, au blocat pasaje subterane şi au generat ambuteiaje masive.
O persoană a murit şi opt au fost rănite după ce acoperişul terminalului recent renovat al aeroportului din New Delhi s-a prăbuşit parţial vineri, în timpul ploilor abundente, după cum a anunţat departamentul de pompieri din capitala Indiei.
Principala staţie meteorologică din Delhi, Safdarjung, a înregistrat 228,1 mm de precipitaţii în 24 de ore, în timpul ploilor care s-au încheiat la ora locală 08:30 (03:00 GMT).
Este cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată în 24 de ore în luna iunie în ultimii 88 de ani, potrivit Departamentului de Meteorologie al Indiei (IMD).
Zonele din jurul aeroportului din Delhi au înregistrat cantităţi de precipitaţii de 148,5 mm într-un interval de trei ore, vineri, comparativ cu 101,7 mm în luna iunie a anului trecut.
Ploile musonice sezoniere, care cuprind treptat ţara, începând cu extremitatea sudică, la sfârşitul lunii mai, au adus un răgaz de la canicula care a persistat în Delhi până săptămâna trecută.
Temperaturile din această vară s-au apropiat de 50 de grade Celsius în oraş, Delhi înregistrând cel puţin 40 de zile consecutive cu temperaturi de cel puţin 40 de grade Celsius până la 22 iunie, potrivit datelor IMD.
Un reprezentant al IMD a declarat, sub rezerva anonimatului, că înaintarea musonului a întârziat timp de o săptămână, ceea ce a condus la reducerea cantităţii de precipitaţii şi la valurile de căldură din nordul Indiei, însă furtunile bruşte de săptămâna trecută din regiune au readus norii musonici pe traiectoria lor.
Reprezentantul IMD a declarat că acest lucru ar ajuta musonul să acopere întreaga ţară la timp, sau chiar cu câteva zile înaintea datelor obişnuite.
Cu fiecare grad de creştere a temperaturii pământului, cantitatea de vapori din atmosferă poate creşte cu aproximativ 7%, conform unui articol NASA din 2022. Experţii susţin că acest lucru poate provoca ploi abundente într-o perioadă scurtă de timp.
„Din cauza schimbărilor climatice, vor fi mai multe evenimente de ploaie extremă, ceea ce înseamnă mai multă ploaie într-un număr mai mic de zile sau ore ploioase”, a declarat Sunita Narain, director general al Centrului pentru Ştiinţă şi Mediu din India, într-o înregistrare video postată în această săptămână pe reţelele sociale.
„Dacă vă uitaţi la datele din întreaga Indie, veţi constata că multe staţii meteorologice raportează deja că au depăşit recordul de precipitaţii în 24 de ore, ceea ce înseamnă că un oraş, o regiune, pot primi cantităţile de precipitaţii anuale, ploaia pe un an întreg, în câteva zile sau chiar într-o singură zi”, a explicat specialista.
În ultimii 40 de ani, Delhi s-a confruntat cu modele neregulate ale musonilor, cu precipitaţii deficitare, dar şi cu precipitaţii excesive, a declarat Vishwas Chitale de la Consiliul pentru energie, mediu şi apă (CEEW), o organizaţie nonprofit cu sediul în New Delhi.
„O astfel de distribuţie dezechilibrată a precipitaţiilor afectează grav infrastructura şi oamenii, ceea ce subliniază încă o dată importanţa protejării infrastructurii şi economiei în faţa schimbărilor climatice”, a spus el.
Experţii susţin că India trebuie să sape mai multe lacuri şi iazuri pentru a stoca precipitaţiile abundente şi pentru a preveni penuria de apă în oraşe foarte populate, precum Delhi şi Bengaluru. De asemenea, potrivit specialiştilor, municipalităţile trebuie să se asigure că toate canalizările şi canalele sunt deblocate, pentru a se evita inundaţiile grave şi perturbările majore.
În opinia experţilor, ţara trebuie, de asemenea, să îşi mărească substanţial suprafeţele cu vegetaţie şi să sensibilizeze publicul cu privire la impactul căldurii şi să modifice orele de lucru şi programul în unităţile de învăţământ.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News