Nereguli la azile din Sectorul 1: „E o situație gravă. Primarul tace!”

Clotilde Armand
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Vineri, 21 iulie, au fost descoperite trei azile, din Sectorul 1, care funcționau cu multe nereguli. Inspectorii au găsit nouă persoane care stăteau într-o singură cameră, băi murdare, camere fără aer condiționat, mobilier uzat, pereți scorojiți, bucătării murdare, dar și multă rugină.

Invitat la Puterea Știrilor, Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1, a vorbit despre această situație și a amintit că în sectorul condus de Clotilde Armand, în continuare sunt 750 de familii care așteaptă locuințe sociale, iar edilul „n-a făcut nici măcar o locuință socială, nu a cumpărat o locuință socială în ultimul an și ceva, deși au fost acordate peste 50 de milioane de lei anul trecut să cumpere locuințe sociale”.

Liberalul a susținut, în acest context, și că a fost o greșeală susținerea lui Clotilde Armand pentru Primăria Sectorului 1. „Nu o vom mai repeta, la anul vom avea un candidat liberal și cred că putem să câștigăm Sectorul 1”.

„E o situație gravă. S-a întâmplat în foarte multe locuri în țară(…) A fost o greșeală să o susținem pe Clotilde Armand la Primăria Sectorului 1 și nu o vom mai repeta. La anul vom avea un candidat liberal și cred că putem să câștigăm Sectorul 1 și să îl readucem la denumirea de Capitala Capitalei. În Sectorul 1, de exemplu, în continuare avem 750 de familii care așteaptă locuințe sociale. Primarul sectorului n-a făcut nici măcar o locuință socială, nu a cumpărat o locuință socială în ultimul an și ceva, deși am dat peste 50 de milioane de lei anul trecut să cumpere locuințe sociale. Și se leagă de această temă pentru că, iată, avem și aici cazuri de cămine ilegale despre care primarul se pare că nu știa. Deci, ca primar, ar trebui să-ți cam știi localitatea. Una este acest lucru la nivel privat și alta este la nivel de DGASP, deci Direcția de Asistență Socială a sectorului, condusă de dna. primar.

Casa Alexandra, o casă pentru copii și tineri cu deficiențe neuro și psihomotorii, a fost închisă de DSV și amendată cu peste 50.000 lei pentru că bucătăria era neconformă. Cei de la USR fac mișto, din păcate și pe acest subiect și ei nu înțeleg cu ce greșesc, că s-au găsit patru lămâi undeva la Brașov și s-a închis centrul. Ei fac aceste comparații. Fraților, la Sectorul 1 nu s-au găsit doar patru lămâi, s-a închis o bucătărie, s-a dat o amendă mare, s-a închis centrul. Deci acei copii, și în acest caz bătrâni, ce mănâncă, în ce condiții stau? Ar fi trebuit să ia lucrurile astea foarte în serios, trebuia să fie acolo constant, să ne prezinte. Am primit acuma raportul pe primul semestru de la DGASPC, nicio problemă niciunde. Și acum aflăm, câteva săptămâni mai târziu, probleme inclusiv în Sectorul 1. O să cerem, bineînțeles, rapoarte mai clare de la DGASPC și de la DSV cum i-au amendat și care a fost motivul. Primarul, însă, tace. Primarul tace pe tema asta”, a declarat liberalul Daniel Ciungu, la Puterea Știrilor.

Numărul centrelor sociale închise în urma controalelor făcute de autorităţi la nivel naţional după ce au fost făcute publice informaţiile privind tratamente inumane la care erau supuşi bătrânii în unele azile a ajuns la 21. Alte 27 de astfel de centre au activitatea suspendată, până la remedierea deficienţelor constatate. Au fost date 76 de amenzi în valoare de 956.000 de lei.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi comunicate joi seară, în cadrul acţiunilor de control declanşate la centrele pentru vârstnici, cele pentru persoane cu dizabilităţi şi cele pentru copii, au fost verificate 2.088 de astfel de centre.

Dintre acestea, au fost închise 21, din care 7 în Bucureşti (Elite Senior SRL- nelicentiat; Cămin de bătrâni Senior Center SRL; Asociaţia Duta – Nelicentiat; Modul Pavilionar de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică ”Alexandra” Sector 1/ Cămin de bătrâni Amurg Liniştit/ Teomar Sante SRL), 2 în Constanţa (Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord, str Cameliei nr. 20 / Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord str Călugăreni nr. 45), 2 în Dolj (Căminul pentru persoane vârstnice Craiova/ Căminul de seniori Sf. Mina), 1 în Giurgiu (Centrul pentru viaţa independentă pentru persoane cu dizabilităţi), 1 în Hunedoara (Centrul rezidenţial pentru pesoane vârstnice Recunoştinţa-Asociaţia Pridvorul), 2 în Maramureş (Asociatia Anahelp/ SC Eliam Vavbraha SRL), 1 în Mureş (Asociatia Re-Min – Centru de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu Min”), 1 în Neamţ (CPV Pângăraţi), 1 în Satu Mare (Serviciul Cămin pentru persoane vârstnice Argint), 2 în Teleorman (Căminul de Bătrâni Galateni/ Magnolia Aşezământ SRL), 1 în Tulcea (Asociaţia Casa Dobrogeană Tulcea).

Totodată, a fost suspendată activitatea a 27 de centre sociale. Este vorba despre un centru din Arad (Centru de vârstnici Casa Bunicii Noştri), 13 din Bucureşti (Casa de tip familial Floare de Colţ DGASPC S4; Apartament de tip familial Floare de Colţ DGASPC S3; 3 unităţi rezidenţiale de tip familial DGASPC S2; CIA Floarea Speranţei Sector 3; CABR Milcov DGASPC S1; Locuinţa maxim protejată Stolnicu Vasile DGASPC S2; Cămin privat pentru bătrâni Sfânta Cuvioasa Parascheva; Cămin pentru persoane vârstnice Sfânta Mina – privat, nelicenţiat/ Cămin pentru persoane vârstnice Nicolae Cajal / Centrul de ingrijire si asistenta Casa Max sector 3/ Geronto Life Med Nr.10), 7 în Giurgiu, 2 în Ilfov (CPV Sf. Gheorghe şi Sf. Dumitru/CPV Trai Bun), 3 în Timiş (Fundaţia Sf. Francisc / Casa de tip familial Sf. Arhanghel Mihai / Căminul pentru persoane vârstnice Senior House Royal), 1 în Vâlcea (Centru rezidenţial pentru persoane vârstnice).

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: