Care sunt prioritățile noului guvern de stânga britanic. Ce se schimbă pentru români?

Sursa foto: Flickr

Guvernul condus de Keir Starmer planifică să implementeze o politică externă activă şi pragmatică, denumită „realism progresist”. Această abordare recunoaşte volatilitatea globală şi pune accent pe o poziţie practică în relaţiile internaţionale. David Lammy, care este de aşteptat să devină ministru de externe, a subliniat intenţia laburiştilor de a „face Brexit-ul să funcţioneze” şi de a negocia „un pact de securitate ambiţios” cu Uniunea Europeană.

David Lammy, cel care va deveni ministru de Externe în guvernul laburist al lui Starmer, a anunțat resetarea politicii externe printre obiective fiind reconectarea cu Europa pentru a repara o parte din daunele provocate de Brexit, abordarea schimbărilor climatice și angajarea mai agresivă cu Sudul global. În ceea ce privește apărarea, Starmer și laburiștii și-au descris angajamentul față de rolul NATO în securitatea transatlantică ca fiind „de nezdruncinat”.

Olivia O’Sullivan, directoare a programului UK în lume la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra, a declarat pentru RFE/RL că „există multe moduri în care pozițiile de politică externă ale Partidului Laburist nu sunt atât de diferite de cele ale conservatorilor”.

Este „un domeniu surprinzător în care există consens în Regatul Unit”.

Laburiștii nu au semnalat nicio ruptură radicală față de politica fostului guvern al lui Rishi Sunak cu privire la puternicul sprijin militar și diplomatic acordat Ucrainei pentru a se apăra de Rusia. În timp ce laburiștii au sugerat un ton mai conciliant decât predecesorii în relațiile cu Uniunea Europeană, partidul s-a străduit să asigure NATO și alți aliați care ajută Kievul că Londra va continua să considere Rusia drept o amenințare la adresa Europei. Va continua să ofere suport financiar şi militar Ucrainei, menţinând o poziţie fermă împotriva agresiunii ruse, şi întărind angajamentele existente faţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: