Ministerul Sănătății: Trebuie să aducem mai mulți medici și în zonele mai slab deservite

Alexandru Rafila (Inquam Photos/Alexandru Busca)
Sursă foto: Inquam / Alexandru Busca

Ministerul Sănătății împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația non-guvernamentală Medici pentru România au deschis workshop-ul ”Resurse Umane în Sănătate: Acțiuni Locale, Rezultate Naționale”, focalizat pe tema retenției și atragerii de medici în zonele care acum sunt slab deservite din punct de vedere al ocupării posturilor de către personalul medical. Personalul medical este concentrat în București și în municipiile unde există centre universitare, în timp ce în mai multe județe din țară numărul de medici raportat la totalul populației se află la o treime față de media Uniunii Europene.

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar și de infrastructură și administrație publică locală. Tocmai de aceea soluția trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea și debirocratizarea sistemului de rezidențiat, să continue cu menținerea atractivă a nivelului salariat și să se termine inclusiv cu construcția efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administrația locală. Toate acestea pot aduce și menține medicii de orice specialitate în zonele mai puțin favorizate și mai slab deservite în prezent”, a subliniat ministrul Sănătății Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

”Lucrăm la proiectul de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizația Mondială a Sănătății dar avem nevoie și de sprijinul ONG-urilor, cum este organizația Medici pentru România. Împreună putem să schimbăm trendul deservirii slabe a unor zone din țară, în raport cu orașele universitare și bineînțeles cu Capitala”, a continuat acesta.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: