Repsan Energy Oarja aduce Argeșul în topul celor mai poluate și corupte județe din România

Sursă: Pixabay

După scandalul de la groapa de gunoi Albota în care ampla ancheta a DIICOT Pitești a scos la iveală o bomba ecologică la depozitul de deșeuri de la Albota cu contaminări mari de amoniu, prejudicii colosale și corupție la nivelul șefului gărzii de mediu Argeș, urmează un nou scandal cu incineratorul din Oarja Argeș care a devenit de câteva luni bune o periculoasa groapa de gunoi, fiind cea de a doua “medalie” a județului în cursa acestuia pentru cel mai poluat județ din țară.

Potrivit GS News, locuitorii din Pitești și zonele învecinate trag un semnal de alarmă privind corupția în domeniul deșeurilor din județul Argeș. Deși au sesizat autoritățile competente, în repetate rânduri, nimeni nu-i bagă în seamă. În tot acest timp, sănătatea oamenilor este în pericol iar aerul și pânza freatică sunt contaminate ireversibil cu substanțe foarte periculoase.

La începutul lunii iulie 2024, s-au făcut sesizări către autoritățile competente și s-au trimis inclusiv fotografii care arată clar deșeuri depozitate direct pe sol, deșeuri ce pun în pericol solul, pânza freatică și culturile agricole din zonă. O parte dintre aceste deșeuri sunt arse de compania REPSAN ENERGY și o parte sunt îngropate ilegal pe terenurile din jur. Fumul care se degajă de la incineratorul din Oarja, pentru atâtea sute de tone de deșeuri arse zilnic, pune în pericol sănătatea oamenilor și duce la boli respiratorii și de altă natură pentru toți cei care inhalează acel fum toxic.

Dioxina rezultată din arderile de la REPSAN ENERGY nu afectează doar localnicii din Pitești și împrejurimi; plantele și culturile de aici, POLUATE cu tot felul de substanțe chimice periculoase, ajung în comerț iar produsele contaminate sunt consumate de persoane ce pot avea ulterior probleme grave de sănătate.

Toate aceste probleme au fost semnalate autorităților competente, inclusiv șefului Gărzii de Mediu Argeș, Alexandru Vâjan, care nu ia nicio măsură. Localnicii se plâng de gradul de corupție în domeniul deșeurilor din județul Argeș și se tem că nu vor scăpa niciodată de aceste probleme extrem de grave având în vedere că cel care trebuie să le reprezinte interesele și să-i apere, șeful Gărzii de Mediu Argeș, nici măcar nu ia în seamă munții de gunoaie de la Oarja, gestionați de societatea REPSAN ENERGY.

Contrar atribuțiilor și obligațiilor pe care le are potrivit legii și a actelor de reglementare pe care le deține, societatea REPSAN ENERGY a transformat locația din satul Oarja, comuna Oarja nr. 786 bis, din județul Argeș, într-o adevărată groapă de gunoi iar cantitatea de deșeuri ce urmează a fi incinerate depășește cu mult capacitatea autorizată; dioxina degajată odată cu fumul din furnale este inevitabil inspirată de oameni și are efecte grave asupra sănătății populației din zonă.

Oamenii reclamă contaminarea ireversibilă a aerului și a pânzei freatice prin scurgerea levigatului toxic în sol, daune ce nu mai pot fi recuperate! Terenurile nu se mai produc, doar acestea rămân și deja sunt otrăvite!

Deși activitatea desfășurată de REPSAN ENERGY încalcă flagrant dispozițiile articolului 20 din OUG 92/2021, autoritățile nu iau măsuri împotriva acestui operator economic.

Potrivit art. 20 din OUG 92/2021, „(1) Producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligația să supună deșeurile care nu au fost valorificate potrivit art. 15 unei operațiuni de eliminare în condiții de siguranță, care îndeplinesc cerințele art. 21.

De ce comisarii Gărzii Naționale de Mediu „mimează” doar controale la acești poluatori și apoi vin cu răspunsuri în bășcălie la adresa populație?

De altfel, controlul GNM pare să fie de formă pentru că nu se rezolvă nimic, ba dimpotrivă! Se protejează poluatorul, răspunsul formal al GNM dovedind clar că autoritatea este de partea societății care intoxică populația.

Așa-zisul control al GNM a avut ca efect chiar triplarea cantităților de deșeuri toxice din care se scurge levigat în sol, respectiv în pânza freatică.

De ce reclamațiile cetățenilor sunt ZERO pentru GNM?

De ce comisarii GNM se fac că nu văd munții de gunoaie de pe amplasamentul REPSAN ENERGY, munți de gunoaie care poluează aerul, solul, pânza freatică?

Dacă oficialii GNM nu văd pericolul, se poate trage o singură concluzie: CORUPȚIA din GNM! Astfel, funcționarii Gărzii de Mediu devin complici în infracțiuni grave de mediu.

De ce șeful Gărzii de Mediu Argeș nu ia nicio măsură împotriva acestei BOMBE ECOLOGICE? Deși a fost implicat în rețeaua care a verificat superficial cea mai mare groapă de gunoi din Argeș, cea de la Albota, cu un prejudiciu estimat la 20 de milioane de lei, așa cum apare și în presă, Vâjan continuă să favorizeze poluatorii de la Oarja, care intoxică toată zona limitrofă inclusiv Piteștiul cu un fum toxic, extrem de nociv pentru sănătatea tuturor celor care-l inhalează.

De ce șeful Gărzii de Mediu Argeș închide ochii și nu vede că societatea REPSAN ENERGY nu are voie să ardă deșeuri în amestec iar stocarea materialelor ce urmează să fie arse trebuie făcută în recipiente închise?

De ce acest funcționar public și cei din subordinea sa, RESPONSABILI pentru PROTECȚIA mediului, nu văd că societatea REPSAN ENERGY nu deține o instalație adecvată de ardere și filtre necesare care să asigure protecția sănătății populației?

Iar de acest fum emanat din deșeuri periculoase (cum ar fi: stbiu, cadmiu, cobalt, mercur, plumb și alte elemente din Tabelul lui Mendeleev!) nu se poate feri nimeni, căci nici măcar zece măști puse una peste alta nu protejează oamenii.

De ce, în ciuda plângerilor locuitorilor, se aduc tiruri din străinătate cu deșeuri periculoase și nimeni nu ia măsuri? Recent, a fost surprins un tir cu număr de Polonia care a descărcat în jur de 20 de tone de deșeuri periculoase direct pe sol.

De ce se aduc deșeuri periculoase din diverse părți ale lumii aici, din moment ce legea interzice clar importul de deșeuri?

De ce se permite arderea acestor deșeuri periculoase la REPSAN Oarja iar Consiliul Județean, Garda de Mediu, DSP și Primăria nu iau măsuri? Se poate trage lesne concluzia că toate aceste instituții ale statului, care trăiesc (și) din banii contribuabililor pe care trebuie să-i apere, sunt complice la ilegalitățile unui operator economic hotărât să facă bani prin orice mijloace!

De ce toate aceste instituții ale statului pun umărul la distrugerea intenționată a mediului și la îmbolnăvirea cu bună știință a locuitorilor?

Cetățenii afectați de această situație cer autorităților române să li se respecte drepturile fundamentale garantate prin LEGEA FUNDAMENTALĂ  – CONSTITUȚIA ROMÂNIEI.

Potrivit Art. 35 din Constituția României, „Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic. Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. Persoanele fizice și juridice au îndatorirea de a proteja și ameliora mediul înconjurător.”

Pentru că nimeni nu este mai presus de lege, locuitorii din județul Argeș cer ca autoritățile statului să respecte legea și nimic mai mult.

Dacă GNM ar aplica legea și ar proteja populația, AȘA CUM ÎI ESTE DATORIA, atunci ar dispune oprirea intrării de noi deșeuri pe amplasamentul REPSAN ENERGY și evacuarea munților de gunoaie existențe și ecologizarea zonei afectate cu efecte imediate ín favoarea sănătății cetățenilor.

Iar acest lucru ar trebui să-l facă înainte de sesizările populației, pentru că sunt funcționari publici plătiți din banii cetățenilor pe care, conform fișei postului, trebuie să îi protejeze de factorii dăunători de mediu.

Sigur că veniturile funcționarilor publici ai GNM și ai altor organe de control din Argeș obținute de la poluatori sunt mult mai mari decât salariile obținute în baza funcției, dar asta face diferența între a fi complice cu infractorii care poluează și a nu dormi bine noaptea știind că oricând ești tras la răspundere și a fi cetățean cinstit și funcționar care își construiește o carieră solidă de viitor și care poate pune capul pe pernă liniștit, fără să aibă conștiința încărcată.

De altfel, răspunsul GNM la una dintre sesizările primite dovedește clar cât de mult protejează această instituție INFRACTORII DE MEDIU.

Deși imaginile fotografiate și filmate arată cât de gravă este situația, GNM, prin Comisarul Șef Alexandru Vâjan, transmite sec: „Aspectele semnalate au fost cercetate în limitele de competență stabilite în conformitate cu prevederile HG nr. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, iar modul de soluționare vi s-a comunicat cu adresa nr. 3031/GM/22.04.2024, emisă de Garda Națională de Mediu Comisariatul General”.

Avem o Gardă care se acoperă de hârtii cu sau fără valoare, hârtii ce se vor aduna, probabil, în munții de deșeuri ce sufocă deja populația din Argeș. Bine măcar că hârtia este biodegradabilă, dar nu și tușul imprimat.

Oare mai marii județului Argeș și aici vorbim de președintele CJ, primarul orașului Pitești, șeful DSP Argeș, prefectul Argeș sunt în confort să respire atât ei, rudele lor, copiii cât și cetățenii indiferent de categoria acestora dioxinele de la fumul degajat de incineratorul din Oarja și să aibă alimente contaminate în piețe?

 Sunt ei mândri că județul pe care îl conduc a ajuns în topul celor mai poluate județe din România? Singurul răspuns la aceasta dilemă îl putem găsi la nivelul DNA, locul în care se clarifică toate dilemele funcționarilor corupți.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: