Contabilii, economiştii şi antreprenorii au protestat în Capitală, luni, 08.07 a.c., împotriva celor două ordonanțe care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factură. „Aceste măsuri nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci şi manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democraţiei şi ale dialogului social”, spun protestatarii.
Analistul de economie, Adrian Negrescu, detaliază, pentru PS News, de ce acestă situație este complicată atât pentru profesioniștii din contabilitate dar și pentru toți oamenii din mediul de afaceri românesc.
Negrescu: „Toate e-urile anunțate de Ministerul Finanțelor, nu fac, altceva, decât să încurce și mai mult”
„Protestul de astăzi al contabililor asta arată: că, din păcate, noi ne facem că lucrăm. Nu arată nimic altceva din punct de vedere al combaterii evaziunii fiscale.
Toate e-urile anunțate de Ministerul Finanțelor, de la e-transport la e-factură, e- TVA, nu fac altceva decât să încurce și mai mult contabilitatea. Digitalizarea, la noi, se traduce printr-o corvoadă și mai mare: mai multe declarații, mai multe acte administrative pe care contabilii trebuie să le presteze. Din punctul meu de vedere, este absolut injustă această măsură de digitalizare a serviciilor. Trebuia să însemne o simplificare a tuturor procedurilor contabile. În niciun caz o o creștere a numărului de declarații contabile.
În alte state sistemul fiscal funcționează și cu alte metode, foarte simple. În niciun caz să mergem pe digitalizare forțată, cum se întâmplă la noi.
Ca să luptăm cu evaziunea, să colectăm mai mulți bani la buget, trebuie să atingem zona de evaziune fiscală, adică zona celor care nu plătesc nici în momentul de față taxe și impozite către statul român.
Noi, punând mai multe tipuri de declarații pe spatele companiilor, bune plătitoare, care și așa fac declarații fiscale, nu facem nimic altceva decât să accentuam și mai mult problemele din economie, complicând și mai mult relația cu statul.
Dacă vrem cu adevărat să reducem evaziunea și să colectăm mai mulți bani la buget, trebuie să luăm exemplul american, al fiscului american, care acționează cu ofițeri sub acoperire. Care organizează acțiuni împreună cu serviciile secrete pentru a descoperi rețelele de mare evaziune. La noi, de exemplu, cum ar fi afacerile din zona produselor accizabile, din zona portului Constanța, din zonele care într-adevăr generează afaceri de miliarde de euro in România, pentru care nu se plătesc taxe.
Pe TVA, noi nu colectăm, anual, peste 50.000.000.000 euro
Să nu uităm, de exemplu, că pe TVA, noi nu colectăm, anual, peste 50.000.000.000 euro, bani care ar trebui să ajungă la bugetul de stat.
Fiscul acționează doar din punct de vedere contabil. Nu vrea să descopere, unde se face marea evaziune
Statul este incapabil, în momentul de față, să-i adune. De ce? Pentru că am senzația că Fiscul acționează doar din punct de vedere contabil, emițând decizii, cerând tot fel de declarații, dar nu face acțiuni concrete, menite într-adevăr se descopere acolo unde se face marea evaziune.
E un fel de a te face că lucrezi
În noua versiune 2025, practic mutăm toate declarațiile (care se făceau pe hârtie sau pe email până acum) pe portalul ANAF-ului printr-o nouă formulă de transmitere a datelor.
Abia din 2026 sau chiar 2027, când ANAF va avea acces la toate datele legate de transferul de bani din economie, abia atunci va reuși, într-adevăr (în baza analizelor de risc pe care le va realiza, cu un roboți specializați software) să identifice dacă sunt cazuri de evaziune fiscală, altele, decât cele pe care le știm deja.
O frecție la un picior de lemn
Dar în condițiile în care tot vii și controlezi, practic, pentru că asta faci prin această digitalizare, controlezi tot firmele corecte, uitând de cele care fac evaziune, nu faci altceva decât o frecție la un picior de lemn.
Digitalizarea, în loc să simplifice lucrurile, mai mult le complică. Iar protestul de astăzi al contabililor asta arată că, din păcate, noi ne facem că lucrăm. Nu arată nimic altceva din punct de vedere al combaterii evaziunii fiscale”, spune Adrian Negrescu.
Protest ”Fără haos în legislaţia fiscală” : Reprezentanții contabililor au fost invitați la Guvern luni dimineață, 8 iulie, și la prânz la Ministerul de Finanțe.
„Au înțeles gravitatea și impactul lucrurilor care se întâmplă. Ne-am oferit drept parteneri pentru Guvern în lupta cu evaziunea fiscală punctând faptul că: evaziunea nu este în hârtiile noastre, evaziunea nu este în e-TVA. Evaziunea este acolo unde nu sunt documente”, a spus o femeie, pentru Europa FM. „Fac contabilitate de 30 de ani, dar mă gândesc serios să mă las că nu mai suport”, a spus o altă femeie.
Ciolacu: „Guvernul a făcut toate modificările posibile” în privinţa e-TVA, iar ANAF are nevoie de digitalizare”
„Am făcut toate modificările posibile. Nu sunt sancţiuni, nu sunt … Cu toţii ne dorim reforme, când le implementăm nu mai sunt bune. ANAF are nevoie de digitalizare după 30 de ani. De 30 de ani promitem acest lucru. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, (…) iar când implementăm digitalizarea avem probleme. Cu adevărat, trebuie să vedem pe timpul implementării să nu creăm mai multe probleme companiilor decât să facem digitalizare. Şi eu am văzut că domnul ministru a avut aceste întâlniri mereu, dar nu putem ceda pentru a mia oară. De 30 de ani tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală din Europa. Eu nu îmi asum acest lucru”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News