VIDEO Ce urmează pentru Franța: „Macron poate să organizeze noi alegeri anticipate. Negocierile vor fi extrem de dure”

Foto The New Yorker

Invitat în platoul Puterea Știrilor, Mihai Isac subliniază că succesul extremiștilor din Franța se datorează, în mare măsură, nemulțumirilor populației față de administrația Macron, în special în privința gestionării imigrației clandestine. De altfel, remarcă analistul, frica unui guvern de extremă dreaptă a speriat o mare parte din electoratul francez, motiv pentru care prezența la alegeri a fost cea mai mare din ultimii 30 de ani.

„Frica unui guvern de extremă dreaptă a speriat o  mare parte din electoratul francez. Totodată, atât partidele apropiate de Macron cât și partidele de centru-stânga, au depus eforturi pentru a atrage la vot electoratul. În multe regiuni s-a format un așa-zis Front Republican, în care a fost votat candidatul cu cele mai mari șanse de reușită pentru a înfrânge candidatul extremei drepte. Trebuie să înțelegem că și această extremă-dreaptă este compusă și din grupuri mai de centru-dreapta. Sunt foarte multe promisiuni populiste și au profitat de faptul că acest vot pentru extrema dreaptă în Franța a fost mai mult un vot de protest față de eșecurile administrației Macron în ceea ce privește gestionarea imigrației clandestine.

Vorbim despre situația din Sahel, unde influența franceză este practic inexistentă datorită loviturilor de stat date cu sprijinul grupării militare Wagner. Și totodată vedem că și în Franța există deja această oboseală din cauza războiului. Publicul plătește economic, ca și în România, consecințele războiului declarat de Federația Rusă împotriva Ucrainei în urmă cu peste 10 ani. Dar plătește și războiului hibrid al Federației Rusă împotriva lumii occidentale și ceea ce s-a întâmplat în Franța este și o dovadă a polarizării societății franceze. Electoratul francez este cunoscut pentru o apetență atunci când votează în semn de protest, alege cele mai extremiste partide.” a spus analistul de politică externă.

Președintele Macron se confruntă cu dificultăți majore în realizarea agendei sale politice din cauza unui parlament ostil. Isac avertizează că, dacă nu se ajunge la un consens, președintele ar putea recurge la alegeri anticipate.

„Saga politică nu s-a terminat în Franța. Președintele Macron poate să organizeze noi alegeri anticipate.

Conform Constituției franceze, președintele are dreptul, în anumite condiții, să dizolve camera inferioară a Parlamentului Francez.  Senaul este ales de un colegiu electoral și reprezintă interesele comunităților. Macron mai are 3 ani de mandat și i-ar fi foarte greu să își ducă la capăt agenda sa politică dacă ar avea un parlament ostil.

Intrăm în Jocurile Olimpice cu o Franța fără premier, domnul Gabriel Attal a spus că va rămâne în funcție până va fi ales un succesor, dar negocierile vor fi extrem de dure.” a declarat Mihai Isac

Situația actuală este agravată de problemele legate de imigrația ilegală, creșterea costului vieții și eșecurile pe plan extern. Donațiile semnificative de armament către Ucraina și încercarea lui Macron de a ocupa locul liderului european lăsat vacant de Angela Merkel au adus critici privind lipsa de viziune politică.

„În Franța vedem probleme serioase în ceea ce privește emigrația ilegală, creșterea costului nivelului de trai. Avem de asemenea o serie de greșeli pe plan extern ale președintelui Macron.

Franța a donat foarte multe sisteme de armament performant Ucrainei și în acest moment. După retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană,  Macron încearcă să ocupe locul lăsat de cancelara germană Merkel. Și vedem că toate aceste probleme, plus o serie de incidente în ceea ce se numesc teritoriile de peste mări ale Franței și aici mă refer la Noua Caledonie, au creat o serie de probleme dar și o saturație a publicului francez cu modul în Macron de-a face politică. I se reproșează lipsa de viziune politică iar electoratul francez are tendința de a sancționa destul de dur astfel de comportament.” a spus Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: