Scrisoarea secretă trimisă de Viktor Orban liderilor UE după vizita la Moscova

Viktor Orban
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul ungar Viktor Orban a scris o scrisoare confidențială pe care a trimis-o președintelui Consiliului European Charles Michel și liderilor UE după vizita sa la Moscova, în care a făcut un „rezumat” al discuțiilor pe care le-a avut cu Vladimir Putin, scriu mai multe publicații ucrainene.

Potrivit Digi24, crisoarea este datată 5 iulie și ar fi fost trimisă din Azerbaidjan, unde Viktor Orban a ajuns după vizita la Moscova, potrivit publicațiilor Ukrainska Pravda și Sistema, un proiect de jurnalism de investigație, care au văzut documentul.

În scrisoare, premierul ungar insistă asupra faptului că „nu a prezentat nicio propunere și nu a exprimat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei la Moscova și că orice afirmații contrare sunt „nefondate”.

În legătură cu discuția pe care a avut-o cu Putin, Viktor Orban a scris că atitudinea liderului de la Kremlin față de situația de pe front „diferă semnificativ de înțelegerea președintelui Zelenski”.

„Putin nu a menționat în niciun fel pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene la 40.000 – 50.000 de soldați, care au crescut și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, el [Putin] a fost surprins că președintele ucrainean a respins propunerea de încetare temporară a focului”, a mai scris Orban, potrivit surselor citate.

Cifrele prezentate de Putin sunt mult diferite de cele anunțate în februarie de Volodimir Zelenski, care vorbea de 31.000 de soldați ucraineni uciși, sau de rapoartele SUA, care vorbeau de 70.000 de morți și 120.000 de răniți în 2023.

Condițiile lui Putin

În scrisoare se mai precizează că Putin este pregătit să ia în considerare o posibilă încetare a focului, care „nu va servi ca o redistribuire și reorganizare sub acoperire a forțelor ucrainene”.

Premierul ungar a adăugat că Rusia – potrivit lui Putin – este pregătită să accepte doar condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul în aprilie 2022, „în special al cincilea paragraf al documentului, care definește garanțiile internaționale de securitate care ar trebui să fie oferite Ucrainei”.

Acest lucru se referă la dreptul de veto pentru așa-numiții garanți de securitate pentru Ucraina în cazul utilizării forței împotriva acesteia, iar Rusia dorea să se numere printre acești garanți.

Scrisoarea continuă spunând că Moscova este pregătită să facă „schimb de opinii” cu privire la așa-numita propunere de pace înaintată de China și Brazilia. Această „propunere” prevede „discuții de pace” între Ucraina și Rusia și nu face nicio referire la necesitatea de a restabili integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Cum vede Orban situația

În continuarea documentului, Orban a repetat argumentele sale potrivit cărora „Europa are nevoie de pace” pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere, „deoarece canalele diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”, mai scrie Ukrainska Pravda.

„Timpul este un factor crucial în lumina intensificării ostilităților și a creșterii rapide a numărului de victime. Dacă nu oprim acest proces, în următoarele două luni vom asista la pierderi și evoluții militare pe linia frontului mai dramatice decât oricând înainte”, a spus el.

În final, Orban consideră că Statele Unite nu vor putea da dovadă de „leadership politic” pe această temă în următoarele luni din cauza alegerilor prezidențiale din noiembrie, astfel încât este necesar să se ia în considerare lansarea unei „inițiative europene” în spiritul „autonomiei strategice”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: