Tânără ucisă de urs, pe Jepii mici. Se schimbă legea? Vor fi împușcați mai mulți urși? Ce spune Ministerul Mediului

Foto: Facebook istock

Atacul mortal al unui urs, asupra unei tinere turiste a șocat România!

O fată de 19 ani a fost ucisă, marți după-amiaza, pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Tragedia s-a derulat în direct, cu dispecerii 112, la telefon. Premierul Marcel Ciolacu anunţă sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei.

Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, a explicat, pentru PS News, de ce este nevoie de susținerea oamenilor, pentru ca legea să permită vânarea urșilor, în număr mai mare: „Va trebui să luăm niște măsuri mai drastice, dar e dificil ca un ministru să ia o astfel de decizie, dacă nu are sprijinul populației”, a spus Banciu.
Ionuț Sorin Banciu
Sursa foto: media.pnl.ro
„Este o tragedie greu de imaginat. Am văzut fotografii de acolo, m-am pus, cumva, în locul părinților acelei domnișoare care a sfârșit tragic.  Efectivele de urși au crescut, interacțiunile au crescut. Vedem asta și în afara arealelor clasice sau în zonele unde eram obișnuiți cu prezența lor.

Aici, discutăm de un traseu marcat, practic, într-un habitat natural protejat, dar e clar că va trebui să luăm niște măsuri mai drastice decât ceea ce s-a întâmplat până acum.

Trebuie să găsim soluții fundamentate de oamenii de știință pentru a reduce populația de urși

Este evident pentru oricine, fără să fie specialist, că un număr mai mic de urși generează un risc mai scăzut de a te întâlni cu ei. Discutăm despre întâlniri în habitate forestiere unde probabilitatea de a te intersecta cu ei, este mai mare.

Ce spune legea? Cum se face prevenția?

Există o cotă de prevenție care presupune o intervenție planificată în zonele unde a apărut genul ăsta de conflicte, deci, o reducere a populației planificată și o cotă de intervenție, adică un număr de exemplare care se împușcă sau se extrag în situația în care deja s-a întâmplat ceva.

Aceste împărțiri, cote, se fac la fondurile cinergetice și au la bază o statistică referitoare la numărul de incidente, la pagube, la risc, pentru oameni.

Prevenția este o cotă prealocată, un număr de exemplare care pot fi împușcate (să nu ne mai ascundem…ăsta este termenul, deși mulți politicieni evită să îl folosească).

Relocarea unui exemplar problemă nu face decât să mute problema din zona x în zona y

Deci, o măsură care trebuie luată, care nu este populară, din păcate, dar care este în sprijinul siguranței oamenilor, este să reducem aceste riscuri astfel ca oamenii să nu se întâlnească cu urșii și asta nu se poate face decât prin reducerea populației.

Bineînțeles că aici trebuie să avem niște date clare, niște studii științifice, care să ne arate distribuția pe sexe, pui, maturi, deoarece scopul nu este să recoltăm acești urși (nu mai interesează pe nimeni trofeul de urs) ci trebuie să intervenim punctual, chirurgical, acolo unde riscurile sunt mai mari și să le reducem. Obligația oricărui guvern din lumea asta este să facă, asta.

Din păcate, percepția publică este împărțită

Subiectul este extrem de polarizat, de asta este și foarte greu ca un ministru să ia o decizie, pentru că ea trebuie să aibă un anumit grad de sprijin popular.

Îmi imaginez un scenariu unde toată lumea ia arma de vânătoare și se duce prin păduri și împușcă la nimereală, uși.

Acesta este un scenariu pe care nu îl putem accepta. Însă da, să avem niște planuri de prevenire a acestor conflicte extreme. Trebuie să gândim zonele în care oamenii se plimbă, prin pădure, pentru că trebuie să ne dorim ca oamenii să se apropie de natură.

 Există o lege care reintroduce vânătoarea de urși?

Este un proiect de modificare a legii da, care permite o cotă de intervenție mai mare, însă nu se discută de vânarea urșilor pentru că activitatea de vânătoare se face doar la speciile de interes cinegetic.

Speciile protejate: urs, lup, râs, nu se vânează. Aceste intervenții se numesc cote de prevenție. Cota de intervenție se iau în baza unor derogări de la legislația de protejare a naturii. La nivel european există o dezbatere foarte activă pe tema schimbării statutului de protecție a celor două specii importante: lup și urs.

Este o discuție la care și România participă activ

Noi am spus că dacă pentru lup se discută la nivel european ar trebui să colectăm date și în sprijinul unei decizii de a introduce și ursul pe un sistem mai puțin protectiv, ce ar permite o intervenție planificată, fără să vorbim de vânătoare, ci de un management activ al populației.

Ca să lăsăm populațiile de animale sălbatice să-și ducă viața singure, fără să intervenim, este cea mai mare greșeală pe care putem s-o facem, iar faptul că în ultimii ani, înainte să se reintroducă aceste cote, demonstrează asta”, spune Sorin Banciu.

Marcel Ciolacu: Nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim

Premierul anunţă sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei, după tragedia în urma căreia o tânără a fost ucisă de un urs, în timpul unei drumeţii pe Jepii Mici.

„Am vorbit şi cu ministrul Mediului şi cu cei implicaţi în domeniu, este o aglomeraţie în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă şi de asta coboară. Am vorbit şi cu domnul Simonis, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament şi după discuţiile cu ministrul Mediului, pornim o iniţiativă, şi asta este vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament”, a anunţat Marcel Ciolacu.

”Este evident că viaţa omului primează, dar repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim. Vor fi abordate zonele cu riscuri foarte mari”, a mai spus, Ciolacu.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic

Conform legii, în astfel de situații se deschide dosar penal astfel încât anchetatorii să poată să facă toate expertizele. Nu există în momentul de față vreo suspiciune că legea ar fi fost încălcată.

În ceea ce privește împușcarea ursului, anchetatorii știu că vânătorul nu avea altă soluție deoarece ursul se îndrepta către salvatori. A fost audiat și iubitul fetei, care se afla alături de aceasta în momentul atacului, iar această audiere nu ar fi putut fi făcută dacă nu ar fi fost deschis un dosar penal.

Vânătorul a fost audiat și le-a explicat polițiștilor tot ce s-a întâmplat.

Trupul fetei a fost transportat la SML Ploiești pentru ca un medic legist să dea verdictul oficial cu privire la cauza decesului. Autopsia a fost programată pentru ziua de joi, 11 iulie.

Tot potrivit legii, este nevoie să treacă 24 de ore de la declararea decesului pentru această procedură, au explicat, pentru Libertatea, motivul amânării autopsiei, surse judiciare.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: